Jean Michel Jarre - The Essential (2004)

Frankrijk
Electronic
Label: Dreyfus

1. Oxygene Part 4 (3:54)
  2. Zoolookologie (4:08)
  3. Equinoxe Part 4 (3:08)
  4. Oxygene Part 8 (3:53)
  5. C'est la Vie (7:08)

met Natacha Atlas

6. Ethnicolor 1 (3:37)
  7. Oxygene Part 2 (3:12)
  8. Equinoxe Part 5 (3:25)
  9. Souvenir of China (4:05)
  10. Chronologie Part 4 (3:58)
  11. Revolution, Revolutions (4:56)
  12. Band in the Rain (1:26)
  13. Calypso (3:07)
  14. Fourth Rendez-vous (3:49)
  15. Oxygene Part 6 (5:18)
  16. Diva (7:16)

met Laurie Anderson

avatar van CorvisChristi
CorvisChristi (crew)
Daar gaan we weer met alweer een compilatie van Jarre die onder de naam The Essential op de markt is gebracht (de derde volgens mij). Dit keer waarschijnlijk eentje die de toenmalige release van Aero moest ondersteunen (wat in feite ook een soort van compilatie is, maar dan eentje met opnieuw opgenomen versies van bekend werk in 5.1 geluid plus wat nieuwe tracks).
Het enige verschil t.o.v. de vorige Essentials zit 'm dit keer in de tracklist die een langere periode beslaat. Maar deze had een stuk objectiever en interessanter kunnen zijn, als ze er gewoon een dubbelaar van hadden gemaakt en een aantal stukken hadden weggelaten of vervangen. Bijvoorbeeld "Oxygene Part 6" (mooi, maar niet zo heel 'essentieel' voor een compilatie) te laten vervangen door "Second Rendez-Vous" en het niemendalletje "Band in the Rain" te laten vervangen door "Equinoxe Part 7". Om maar wat te noemen. En "Ethnicolor" en "Calypso" zijn natuurlijk véél beter in hun originele, complete versies. Wat overigens ook geldt voor "Oxygene Part 2" en "Equinoxe Part 4".

Een beetje een gemiste kans dus, hoewel de muziek over het algemeen gewoon goed is. Maar het voegt zo weinig toe allemaal...