Na vier studio-albums en een machtig live-album komt in 1985 deze Thunder in the East uit met een hoes die niets aan de verbeelding overlaat: het is een Japanse groep. Aartslelijk is hij niet maar een domper na de hoezen van de vorige vier studio-albums waarin een duidelijke rode draad zat.
Op de achterzijde kun je overduidelijk de hand van enkele stylisten zien, nooit geweten dat Japanners zo'n bruine teint kunnen hebben. Belachelijk zijn hun kapsels en de eyeliner, enkel Munetaka Higuchi blijft zijn oude norse zelve. Voor de eerste keer in hun jonge loopbaan laten ze de productie over aan een “buitenstaander”. Max Norman is zijn naam en op Wikipedia staat een overzicht van zijn loopbaan:
Max Norman - Wikipedia, the free encyclopedia - en.wikipedia.org.
Waarom vermeld ik dit? Het bericht van Kronos van 1 januari 2010 is hiervoor de directe aanleiding, “hun Japanse ziel”. Het blijft een moeilijk te definiëren begrip maar ik kan hem zovele jaren later geen ongelijk geven. Qua productie voel ik toch dat het duidelijk anders is dan hun vorige platen, gelukkig hebben ze de kracht in de muziek behouden. Niettegenstaande Akira Takasaki kwistig blijft strooien met puntgave solo's is de omkadering anders, de nummers zijn iets eenvoudiger van opzet. Het drumgeluid is ook krachtig maar ik mis dan het oude drumgeluid van Munetaka Higuchi (RIP), het is iets te vol voor mijn smaak.
De aard van de songs, de verpakking van de plaat, de restyling van de groepsleden, de Westerse lees Amerikaanse invloed op de songs en de Engelstalige zang zorgen misschien voor meer succes wereldwijd maar die typische Loudness charme van de vorige platen smelt als sneeuw voor de zon. Misschien is dat het verlies van “hun Japanse ziel”. Of wat een paar woorden van Kronos bij mij kunnen teweegbrengen

Eenvoudiger is niet noodzakelijk slechter, laten we wel wezen maar een Disillusion haalt het nog gemakkelijk van dit album. Alle muziek buiten één nummer (Heavy Chains) komt van Akira Takasaki, alle teksten komen van zanger Minoru Niihara. Nergens zie ik invloeden van buitenaf, dus ik vermoed een keuze van de groep zelf om deze richting in te slaan. Bij We Could Be Together krijg ik een ongemakkelijk gevoel, net alsof gelijk welke Amerikaanse groep dit nummer kon geschreven hebben, het Desmond Child syndroom. Gelukkig hebben wij nog het superieure Clockwork Toy.