Cosmic Hoffmann - Shiva Connection (2000)

1 stem

Duitsland
Electronic
Label: Heart and mind

1. Shiva Connection (10:48)
  2. Interstellar Rollercoaster (20:16)
  3. Lightstar Rising (8:00)
  4. Space Arbour (12:47)
  5. A Few Miles Beyond Infinity (8:52)
  6. Hi-Flyin' Shiva (13:09)
avatar van Gerards Dream
Als ik zo naar het hoesontwerp kijk bekruipt mij een idee van het circus is in de stad en Prince is van de partij voor een optreden. Maar dat is niet zo, want dit is een album van Klaus Hoffmann-Hoock uit zijn begin jaren.

Het is muziek die me terug brengt naar de kosmische jaren van de electronische muziek. Gelijk op de eerste track, Shiva Connection, zijn daar weer die geluiden van een sequencer geluiden te horen die aan de roemruchte jaren zeventig doen denken. Van die uitgesponnen kosmische klanken dus. Al snel waan ik me tussen de sterren. Interstellar Rollercoaster is een live-track die opgenomen is op 29 mei 1999. Het is kosmische muziek pur sang. In de eerste paar minuten heerlijk zoeken in de ruimte. Zodra er ritme bijkomt gaat de reis in de rollercoaster echt van start. Al snel zit ik hoog in de eerder genoemde attractie waar ik nog net een teug adem kan halen. Even is daar een sfeer die me aan ijle lucht doet denken, waarna ik in alle rust van het buitenaardse mag genieten.

Lightstar Rising begint heel zacht en eenmaal goed hoorbaar is daar een heerlijke deken aan kosmishe muziek. Rustig wijds en dus niet opdringend. Space Arbour is opnieuw een live-track. Ook opgenomen op 29 mei 1999. In het begin klinkt het dreigend of onweerswolken samen smelten. Als deze dreiging minder wordt ontstaat er een mooie kosmische sfeer. Het doet me terug denken aan de begindagen van de electronische muziek. Als ik de ogen dicht doe ben ik ver weg van hier.

Heel in de verte begint de track A Few Miles Beyond Infinity. Ergens in de verte hoor ik lage tonen en iets wat me aan het begin van het leven doet denken. Het zit behoorlijk tegen de stilte aan en het vergt wat moeite om het te volgen. Dit bijzondere album van Cosmic Hoffmann besluit met Hi-Flyin' Shiva. Zo'n track die heerlijk duister begint en die langzaam maar zeker wat meer prijs geeft. De rollende sequencer erop is erg lekker om te horen.

Al doet dit album wat denken aan de oude tijden van de electronische muziek, het is toch wel een mooi album voor erbij. De productie is hier een daar wat aan de doffe kant, maar de muziek is van prima kwaliteit. Even wat anders in de cd-speler dan een oude Tangerine Dream of Klaus Schulze, al heeft het wel raakvlakken.