John Abercrombie / Jan Hammer / Jack DeJohnette / Mike Brecker - Night (1984)

Jazz
Label: ECM

1. Ethereggae (8:23)
  2. Night (4:57)
  3. 3 East (4:30)
  4. Look Around (8:57)
  5. Believe You Me (7:40)
  6. Four on One (7:20)
prima muziek, moet wel groeien.

avatar van vigil
ouwekock schreef:
prima muziek, moet wel groeien.

Dat is voorlopig nog niet helemaal gelukt zie ik...

Zeer fijn jazzplaatje op het fantastische ECM label. Er is weer een uiterst fijne line up samengesteld met als opvallende naam Jan Hammer. Niet zo zeer dat hij op deze op en top uptempo jazzplaat meespeelt want hij komt uiteraard gewoon uit die hoek maar het is meer het jaar waarin dat gebeurde. 1984, je zou zeggen dat Jan toen helemaal in de sfeer van flamingo's, dure pakken, snelle auto's en we nemen nog een champagne zat maar hij had blijkbaar nog wat tijd over. Het 1ste nummer op deze plaat is ook door hem geschreven.

Vigil; inmiddels gegroeid.

avatar van Barney Rubble
vigil schreef:
Het 1ste nummer op deze plaat is ook door hem geschreven.

Door het beluisteren van dit album vind ik het jammer dat Jan Hammer wordt vereenzelvigd met Miami Vice. Dat eerste nummer is namelijk aangenaam bezwerend en bevat welhaast een reggaeritme. Spannende muziek! 3 East is verder een lekkere jazzknaller waarin de saxofoon een gave climax verzorgt. Believe You Me heeft een stuwende melodie die door de blazers prettig wordt ingekleurd en Four on One is een hectische doch sprankelende afsluiter (kan zelfs de drumsolo waarderen). Night en Look Around vind ik daarentegen te statig en daardoor ook wat saai en geforceerd. Al met al een best overtuigende jazzplaat.

Jan Hammer heeft alleen maar goed geld verdiend met Miami Vice, mar is natuurlijk een jazzrock toetsenist. Althans hij komt wel uit die hoek. Maar maakte ook albums met de hardrock gitaristen Neal Schön en James Young ( Styx)