Axel Rudi Pell is mijns inziens toch altijd wel een van de vergeten gitaristen in metal-land geweest. En eigenlijk nog steeds wel. Dat terwijl het toch een gitarist om U tegen te zeggen is. Zo blijkt ook uit Nasty Reputation.
De plaat begint met I Will Survive, een redelijk snel en agressief nummer. Typisch metal-nummer eigenlijk. Prachtige solo's, pakkend refrein, en heerlijk rockend
Daarna komt het titelnummer, en mijns inziens ook meteen het beste nummer van de plaat. In tegenstelling tot de snelle opener, is dit nummer veel langzamer, en ik durf zelfs te beweren dat er een blues-tintje aan zit. Het is een meezinger, maar eentje die wel diepgang heeft, en niet snel gaat vervelen. Hij zou mijns inziens zeker mee kunnen met de 'groten'. De solo is weer prachtig en bewijst maar weer eens dat de man zeker kwaliteit heeft.
Daarna komt Fighting the Law. Dit nummer gaat weer meer terug naar de opener, en hiermee dus de snelheid. Er is zelfs hier en daar eem krijsende gitaar te horen. Helaas verpest bij dit nummer het refrein alles voor mij. Ik hekel hier namelijk de clichés en de invloed van Breaking the Law is mijn te duidelijk aanwezig.
Wanted Man is daarentegen weer veel beter. De schreeuwerige stem van Rob Rock (wat een naam...) komt hier veel beter tot zijn recht. Het nummer blinkt zeker niet uit in creativiteit, maar dat was ook zeker niet mijn verwachting.
When A Blind Man Cries is dan de eerste ballad van de plaat, en ook een zeer welkom rustpunt. Het blinkt uit door mooie gitaarpartijen. Het is allemaal niet vernieuwend wat de man doet, maar wel erg goed.
Dan Land of the Giants. Het is geen nummer dat erg snel is, in tegenstelling tot de nummers in het eerste gedeelte. Het is allemaal iets statischer, steviger en misschien wel bombastischer, alhoewel ik die term niet graag hier zou willen gebruiken. Het enige nadeel aan dit nummer is, dat ik hier een beetje val over de stem. Ik vind hem niet passen, en bij vlagen vind ik hem zelfs ronduit lelijk. Jammer. Bovendien vind ik het wat te lang uitgesponnen. Dezelfde gitaarloopjes worden te vaak herhaald, wat het er allemaal niet beter op maakt.
In die zin schud Firewall je dan dus ook even wakker. Het is weer wat sneller, en wat agressiever. Gewoon een goede metal-song eigenlijk.
Unchain the Thunder is dan het laatste nummer met zang van de plaat. Het is weer een wat sneller nummer, en het luistert lekker weg, helaas blijft het niet echt hangen.
Het laatste nummer is in zijn geheel instrumentaal, en daarom eigenlijk een grote gitaarsolo te noemen, met begleiding. Het is een erg mooie solo geworden. Hiermee bewijst Axel Rudi Pell maar weer eens dat hij bij de groten der aarde hoort.
Helaas kan dit het niet allemaal meer goed maken. Het is een leuk plaat, maar ook niet meer dan dat. Soms vervalt het hier en daar in clichés en het is eigenlijk nergens vernieuwend. Dit is ook echt geen vereiste, maar het grootste bezwaar is denk ik dat het, ondanks dat het erg lekker wegluisterd, niet blijft hangen. En dat is wel heel erg jammer.
3,5*, door Nasty Reputation