Zbonics - Time to Do Your Thing (2013)

Jazz / Soul
Label: Membran

1. Soul Good (3:58)

2. Nowhere to Run (3:50)

met Gregory Porter en Karl Denson

3. Time to Do Your Thing (4:48)

met Melvin Sparks en Karl Denson

4. Catchin' Sparks (1:12)

met Melvin Sparks

5. She Danced Across the Floor (3:26)

6. He Said (4:17)

7. Wash Cloth (3:30)

8. Scone Break (1:58)

9. Issues of Life (5:26)

met Gregory Porter en Karl Denson

10. Apache Indian Wardance (6:05)

11. She's Gone (5:16)

met Gregory Porter

12. Zak Attack (1:44)

13. Just in Time (4:54)

met Gregory Porter

14. Mystery (3:51)
avatar van Reijersen
Zbonics, leuk zo’n artiestennaam, is een project van drummer Zak Najor. Op deze plaat wordt hij veelal bijgestaan door Melvin Sparks en Karl Denson. Op vocaal vlak is er zo nu en dan invulling van één van de beste zangers van dit moment, Gregory Porter. De basis van Zak zit in de acid jazz en dat hoor je ook wel weer terug op deze plaat, dat verklap ik vast, maar dan met een hedendaags sausje.
Voor mij zijn die ingrediënten genoeg om eens bijzonder uit te kijken naar deze plaat. De vraag is immers wel altijd, doet het album het in de oren net zo goed als op papier.

Het antwoord op die vraag lijkt met opener Soul Good een volmondig ja te worden. Dit nummer is simpelweg onbedaarlijk funky en groovy. Stilzitten is niet mogelijk. Een stuk relaxter is dan ook Nowhere to Run, waarop Gregory Porter voor het eerst meedoet. Relaxed nummer, vol van geluid en nog steeds die stevige groove. De groove die de basis vormt op deze plaat blijkt wel, want ook op de titeltrack komen we deze weer tegen.
She Danced Across the Floor bewijst eens te meer hoe goed Gregory Porter als zanger is. Waren de vorige nummers meer gestoeld op jazz, is dit gewoon een soultrack. Een hele goede welteverstaan. Anders wordt het wel met He Said, dat meer een grote jazzimprovisatie is van de muzikanten. Ook Wash Cloth past goed op het album en bij Scone Break wordt het funky op de toetsen.
Toppertje op dit album is zonder twijfel Issues of Life. Wederom met Gregory Porter die vocaal gezien zijn soulregisters volledig opengooit. Erg gaaf gezongen zeg! Porter klonk nog nooit zo soulvol.
Ruimte voor improvisatie is er weer op Apache Indian Wardance en op het psychedelische Zak Attack. Gregory Porter horen we nog twee keer voorbij komen. Op She’s Gone horen we goed hoe zang echt kan toevoegen aan de muziek en het relaxte Just in Time is een prima song. Dan maakt de futuristische afsluiter Mystery het plaatje compleet en kan ik zonder overdrijven zeggen dat ik hier naar één van de beste platen van 2013 geluisterd heb. Zbonics is een geslaagd project, mede en misschien wel vooral door de invoeging van Gregory Porter. Allemaal luisteren dit!

avatar van VDB79
Geweldig album!! Net pas ontdekt maar wat is dit ontzettend funky en de tracks met Gregory Porter zijn fenomenaal!