Tangerine Dream - Livemiles (1988)

Alternatieve titel: In Concert: Albuquerque New Mexico USA - West Berlin Germany

West-Duitsland
Electronic
Label: Jive Electro

1. Livemiles 1 (The Albuquerque Concert) (29:53)
  2. Livemiles 2 (The West-Berlin Concert) (27:13)
avatar van Gerards Dream
Dit is het laatste album waarop Chris Franke te horen is, die 17 jaar bij Tangerine Dream actief is geweest. Over wat er te horen is op Livemiles zijn vele fans niet blij, omdat Edgar Froese en co zich aan strenge eisen van platenmaatschappijen moesten houden bij het mixen ervan. Dit verklaarde Froese in interview op de Duitse radio. Gedurende de opnamen van de concerten werd er veel werk uit soundtracks ten gehore gebracht en zaken van platenmaatschappijen waar de band niet meer onder contract stond. Daarom moest tijdens het mixen bepaalde zaken er uit gesneden worden. Ondanks het voorafgaande is Livemiles van Tangerine Dream een album om van te genieten in het ruimste zin van he woord.

tangmaster
Tja part 1 is nooit live gespeeld en part 2 is een zwaar bewerkte versie van het originele concert, maar wel een heel goede plaat.

avatar van CorvisChristi
CorvisChristi (crew)
Ondanks wat er aan bovenstaande te lezen valt, is dit gewoon een geweldig TD-album, en inderdaad de laatste waarop Chris Franke te horen valt. Het album is opgesplitst in 2 delen die elk ongeveer 30 minuten duren, maar daar merk je totaal niets van. De plaat is voorbij voordat je er erg in hebt.
Vooral Part 1 is erg goed en afwisselend, waarin het plechtige hoofdthema af en toe terugkeert en de verschillende stukken aan elkaar verbindt tot één geweldig geheel. Part 2 is ook goed en kent ook sterke overgangen. Vooral de eerste helft is erg mooi, als het sfeervolle en majestueuze eerste thema langzamerhand overgaat in een wat donkerder stuk, die uiteindelijk steeds meer in kracht toe neemt.
Tevens valt op hoe vlot en ritmisch dit album in elkaar steekt, en dat alles eigenlijk gewoon erg goed klinkt.
Livemiles is gewoon een "damn fine" TD-album, die ik nog regelmatig met veel plezier draai.

avatar van Rinus
Goede "live" plaat. Ik heb hem met een andere hoes.

avatar van CorvisChristi
CorvisChristi (crew)
Het gerucht gaat overigens dat de stem van de vrouw aan het begin van Livemiles Part 2 Monica Froese is, maar tevens wordt volgens de discussie op het TD-forum via TD's eigen website gespeculeerd dat het Jerome Froese is, wat bij mij echter de volgende uitdrukking op mijn gezicht deed verschijnen, nl: !!
Anyway, iemand die weet wie deze persoon is? Ik vermoed zelf nog steeds dat het Monica is...

avatar van Gerards Dream
Mooie vraag CorvisChristi. In gedachte had ik die stem toegeschreven aan een wethouder of ander belangrijke figuur uit de Berlijnse cultuur wereld. Het was immers een belangrijke dag toen het concert aldaar plaats vond.

tangmaster
Wie het is.......? Wat ik er ooit eens van gelezen heb is het niet Monica. Maar hou me er niet helemaal aan vast.

tangmaster
Eind februari verschijnt de remaster bij Esoteric, zonder toevoegingen.

Krachtig album, het laatste met Franke en zwaar bewerkt zoals meerdere live releases van de Dream. Toch is er een hoop moois te horen. Muziek uit een andere tijd maar toch tijdloos. Ritmisch, symfonisch en uiterst genietbaar. 4 sterren