Tangerine Dream - Miracle Mile (1989)

West-Duitsland
Score
Label: Private

1. Teetering Scales (3:41)
  2. One for the Books (3:07)
  3. After the Call (5:14)
  4. On the Spur of the Moment (3:03)
  5. All of a Dither (3:27)
  6. Final Statement (3:16)
  7. In Julie's Eyes (3:16)
  8. Running Out of Time (3:31)
  9. If It's All Over (4:36)
  10. People in the News (5:12)
  11. Museum Walk (3:12)
  12. Galaxy / Tarpits * (4:49)
  13. Pier / Trolley Montage * (1:57)
  14. Cigarette, Bird, Sleep * (3:14)
  15. Car Drive / Phone Call * (2:49)
  16. Landa * (3:18)
  17. Truck Scene * (4:53)
  18. Wilson's Car / Gas Station * (3:31)
  19. Police Car / Julie's Bedroom * (3:43)
  20. Through the Dark / Run Across the Street * (3:39)
  21. Gym * (0:49)
  22. Gym: In-Exterior / Phone Call Theme * (4:04)
  23. Helicopter / Back to the Tarpits * (5:10)
  24. End Title * (4:59)
  32. MX-08 * (0:56)
  33. MX-09 * (0:45)
  34. MX-10 * (0:55)
avatar van Gerards Dream
De film waarvan Miracle Mile de soundtrack van is gaat over een naderende ramp die de aarde doet vergaan. Dit was een thema dat regelmatig terug kwam in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Denk aan Doe Maar met De Bom en Ultravox met Dancing With Tears in My Eyes.

Een van de laatste films die ik heb gezien was Miracle Mile en op het moment toen music by Tangerine Dream op het witte doek verscheen kreeg ik een warm gevoel. Wat ik nog van de film weet is dat hij zeer aangrijpend was waarbij de muziek van Tangerine Dream goed paste.

De soundtrack opzich is een ruime voldoende waard. Waar het spannend, indringend of emotioneel moet zijn is dat het ook. Toch bespeur ik een zekere "soundtrack-moeiheid" bij de heren van Tangerine Dream, wat niet vreemd is als je ziet wat ze voor Hollywood hebben geproduceerd. Dat moet toch een aanslag op het creatieve proces zijn geweest om naast het gewone studiowerk en het touren ook nog met filmmuziek bezig te zijn geweest.

tangmaster
Een ijzersterke soundtrack van het duo Froese/Haslinger. Dit is nou eens een soundtrack die precies bij de beelden past. Heerlijke muziek om ook zo naar te luisteren. Neem nou het prachtige All of a Dither of het op Love on a Real Train gebaseerde Running Out of Time. gewoon stuk voor stuk lekkere tracks.

avatar van vigil
Mooie muziek maar toch te fragmentarisch. Iets wat helaas te vaak voorkomt bij soundtracks. Geen nummers met kop en staart maar het lied wordt gewoon keihard weggedraaid na zoveel minuten als er, zeg maar, weer een scene voorbij is. daardoor vind ik dit album toch niet heel makkelijk luisterbaar, ondanks al die fraaie muziek.

avatar van Gerards Dream
Daarom hier even een linkje naar de movie trailer van Miracle Mile.

avatar van CorvisChristi
CorvisChristi (crew)
Zeer aardige soundtrack, die helaas wat monotoon van start gaat met "Teetering Scales", maar daarna eigenlijk alleen maar beter wordt. Het is typische soundtrack-muziek zoals ik al vaker van TD gehoord heb, alleen weten ze hier méér m'n aandacht vast te houden, dan bij vele andere soundtracks die ze zo'n beetje in dezelfde periode gemaakt hebben.
"After the Call" bijvoorbeeld is een bescheiden toppertje, die weliswaar wat geforceerd begint, maar daarna in kracht toeneemt, wat resulteert in een vlot en spannend klinkend stukje muziek.
Tijdens de meer ingetogen momenten klinkt TD vaak op hun best, zoals "On the Spur of the Moment" eens te meer bewijst. Zonder meer het mooiste stukje muziek van het gehele album.
Ook "Final Statement" is een fraai, rustig en ietwat somber stukje muziek, maar klinkt ook weer erg sterk.
Zoals Tangmaster al meedeelde, is "Running Out of Time" inderdaad overduidelijk gebaseerd op "Love on a Real Train" van de Risky Business-soundtrack. Wat overigens geen moment stoord, want ook dit nummer klinkt erg lekker.
Het valt me op dat de muziek over de gehele linie neigt wat zwaar op de hand te gaan klinken, wat vooral te horen is in de rustige nummers, ondanks dat ook een track als "If It's All Over" erg mooi klinkt. Dit zal uiteraard ook wel met het thema van de film te maken hebben. Wat dat betreft is het zeker stemmige muziek wat TD voor deze soundtrack heeft geschreven.
"People in the News" is een soort van reprise van "After the Call" en stuwt het album weer een vlottere kant op. Wat blijf ik dit terugkerende thema van dit nummer toch sterk vinden, trouwens!
Alles loopt uiteindelijk toch goed af, aangezien "Museum Walk" beduidend opgewekter klinkt, dan de rest van de meeste nummers.

Persoonlijk vind ik Miracle Mile een zeer stemmige en onderhoudende soundtrack. Alhoewel ietwat somber gestemd, vind ik de muziek daar eigenlijk alleen maar beter door worden. Misschien inderdaad wat monotoon bij vlagen, wordt de muziek eigenlijk nergens saai, wat resulteert in een fijn album.

Fenomenaal mooie score van the Dream van een aardige film over een actueel onderwerp: het einde der tijden. Alle tracks zijn prachtig en vormen tezamen bovendien een heel aardige staalkaart van wat deze band in huis heeft: prachtige sounds, schitterende, ontroerende melodieën, vlotte sequencers en ritmes, diepe, ruimtelijke akkoord combinaties en bijzondere effecten en productie. Een waar meesterwerk deze soundtrack, een van hun beste uit hun zeer omvangrijke oeuvre. Is inmiddels een re issue van verschenen met extra tracks en een bonusdic waarin de muziek in de film op een rijtje wordt gezet, en daarnaast los muziekeffecten kunnen worden beluisterd. Bijzonder. 5 sterren, niet te missen!

avatar van CorvisChristi
CorvisChristi (crew)
Leonidas55 schreef:

Ja, inderdaad bijzonder. Ik wist van de re-issue af, maar was toch even vergeten wat deze aan bonusmateriaal bevat. Dus meteen maar even hier op de site e.e.a. aangepast zodat de volledige tracklisting inclusief het bonusmateriaal wat op de re-issue staat, te zien is.
Gezien het extra materiaal, ga ik overigens zeker overwegen de re-issue aan te schaffen.

Geweldig. Ik heb hem aangeschaft bij Sounds delft voor 21,99. Zeker de moeite waard, ook gelet op de veel betere geluidskwaliteit waardoor de toch al voortreffelijk muziek veel ruimtelijker klinkt.

Deze plaat blijft toch ronduit geweldig. Hun beste soundtrack vind ik met alleen maar boeiende tracks vol stemmige muziek, tijdloos mooi, dreigend, sfeervol , somber , maar ook met een aantal momenten die de spanning weg laat ebben. Fenomenaal mooie synthesizer muziek uit een ander tijdperk zoals echt alleen Tangerine dream die kon maken.