Juan Atkins & Moritz von Oswald - Borderland (2013)

Verenigde Staten / Duitsland

7. Digital Forest
  8. Afterlude
Wat is dit, tuktak?

tuktak
Denk vooral aan de jazzy ambient dubtechno op de albums van Moritz von Oswald Trio (staan op MuMe) met een beetje meer ballen. Op Treehouse vliegt het zelfs wat wonky uit de bocht, al blijft het verfijnd. De technoblend van Detroit met Berlijn versterkt elkaar in deze samenwerking echt heel goed en maakt dit hoe dan ook gewoon een dikke tip om zelf te gaan luisteren.

avatar van Dakduivel
Lekkere muziek dit. De opener is tot nu toe voor mij de uitschieter maar de rest is zeker niet verkeerd.

avatar van sander.
Dit is op den duur gewoon zwaar irritant. Een mooie loopje hoor, op de opener, maar om dat zo'n twintig minuten uit te melken (op nummer 1, 2, 4 én 6) wordt wat veel... Het is gewoon pretentieus, die 808 aan laten staan, beetje met de delay spelen, saai. Ja, als je von Oswald of Atkins heet kom je er wel mee weg, maar interessante muziek is het niet. Treehouse is tenenkrommend geforceerd en alle elementen worden keer op keer tot in de treurnis herhaald, maar het levert niets extra's op. Digital Forest heeft wel nog enige consistentie. Nee, ik luister liever het andere werk van Moritz van Oswald, o.a. met zijn trio, daar zit veel meer spanning in.

avatar van John Doe
Mee eens. Deze kan ik echt niet doorluisteren, voelt heel erg als lege jams die je vrij makkelijk kunt maken. Vroeger hebben de twee wel een paar keer succesvol samengewerkt, dus soort van een mislukte reünie te noemen. Juan Atkins is geloof ik al een tijd afgetakeld wegens teveel drugsgebruik. De andere samenwerking van Moritz dit jaar is voor mij geslaagder: Nils Petter Molvaer and Moritz von Oswald - 1/1 (2013)

avatar van T.O.
John Doe schreef:
Juan Atkins is geloof ik al een tijd afgetakeld wegens teveel drugsgebruik.

Is dat echt zo? Hij gaf in een recent interview aan dat hij een zware diabetespatiënt is. En dat daardoor alles niet even goed ging.

avatar van John Doe
Gezicht redden misschien. Derrick May en Kevin Saunderson hebben beiden in een interview (omstreeks 2010 met 3voor12) gemeld dat hij (sinds lange tijd) een drugsprobleem heeft en gaven dat als reden voor z'n belabberde prestaties tijdens het draaien met hem.

tuktak
Het is bekend dat Atkins goed aan de drugs heeft gezeten in zijn leven, maar dat zegt volgens mij niet zoveel over zijn huidige staat (en die is niet bekend bij mij iig) en daarnaast ook weinig over zijn bijdrage in de studio mbt dit album. Von Oswald was ook als 3MB al de man achter de knoppen. Los van het feit dat goed produceren en goed draaien sowieso niets met elkaar te maken hebben is Atkins altijd al een belabberde dj geweest. Daarnaast, als we alle artiesten die drugs gebruiken niet meer serieus moeten nemen...Ik vind de opmerking zo zonder verdere onderbouwing een beetje smakeloos.

avatar van John Doe
Over drugs ben ik geen veroordelend persoon. Vind drugs geen probleem op zich, ook niet in combinatie met muziek maken. Snel aftakelende muziek vind ik echter gewoon jammer en dat vind ik bij Atkins, de laatste 10 jaar, het geval. Of de twee verbonden zijn mag iedereen zelf bepalen. Het blijft het geval dat de betere muziekvrienden van Atkins zijn muzikale prestaties hebben horen achteruit gaan onder invloed van, naar hun zeggen, drugs (een achteruitgang los van dat hij altijd al slecht is in draaien). Wat wil je zeggen met het refereren naar 3MB? Deze plaat en de losse singles solo van Atkins zijn gewoon nogal ondermaats vind ik. Verslaving (met name crack) speelt trouwens velen parten in Detroit weet ik uit het spreken van Mad Mike. Schrijver van de (prachtige) Underground Resistance track Timeline is bijvoorbeeld dood door drugs.

Wat vind jij trouwens zo ''verfijnd'', zoals je het kort omschrijft, aan de muziek hier? De ''ballen'' mis ik ook, maar misschien moet ik het vaker luisteren. Wat ik zelf verfijnde ambient jazzy dubtechno met ballen vind is Summer (original mix) van Pub. Dat is voor mij echt een dikke trip. Benieuwd wat je daarvan vindt.