Wahnfried - Trance Appeal (1996)

Duitsland

3. Rubbish (4:06)
  4. Angel Heart (8:50)
  5. So What? (3:42)
  6. Towarisch (4:06)
  7. Das Maedchen Mag Es (2:20)
  8. A Chilly Fiesta (9:34)
  9. Esprit Sans Frontieres (8:37)
  10. Psychedelic Clubbing (9:00)
  11. Le Sleep des Animaux (3:02)
  12. Marooned * (13:53)
avatar van Gerards Dream
Het werk wat Klaus Schulze onder de naam (Richard) Wahnfried uitbrengt is erg wisselend van kwaliteit. Een track als Druck heb ik erg hoog zitten, maar een compositie als Angry Young Boys had nooit gemaakt mogen worden bijvoorbeeld. Maar goed dat is geweest en dat staat los van dit album.

Op Trance Appeal werkt Schulze samen met Jörg Schaaf die zich vooral bezig houdt met het programmeren van de computer en de toetsinstrumenten. In het begin heb het gevoel dat de heren bezig zijn met een kennismaking die wat aan de lange kant is. Het klinkt wat experimenteel en een duidelijke lijn zit er niet in. Toch komt er gaandeweg het album er wel meer lijn in. Hier en daar is best een mooie sfeer te horen. Daarnaast zijn de gebruikte ritmes aangenaam om naar te luisteren al doen ze wat denken aan de industrie. Dus wat dat betreft een mooi afwisselend album waarbij de tenen niet krom gaan staan. Verstilde gedeeltes worden mooi opgevolgt door wat meer up-tempo zaken in een prima balans. Naast dit alles lopen de meesten tracks goed in elkaar over en doet de muziek soms klassiek aan.

Toch is dit album door al deze positieve woorden verre van een meesterwerk wat door de lange aanloop aan het begin komt. Was dit wat spannender geweest of wat directer to the point, dan zal mijn mening daar anders over zijn geweest. Wel is dit Trance Appeal van Wahnfried een behoorlijk album te noemen wat toe te schrijven valt aan de afwisseling die er in zit. Daarnaast beschikt de her-uitgave op Revisted een mooie bonustrack en een informatief boekje.