Vicious Rumors - Plug In & Hang On (1992)

Alternatieve titel: Live in Tokyo

Label: Atlantic

1. Abandoned (4:36)
  2. Saviour from Anger (4:19)
  3. Down to the Temple (5:18)
  4. Ship of Fools (4:25)
  5. Lady Took a Chance (11:04)
  6. When Love Comes Down (6:45)
  7. March Or Die (6:23)
  8. Don't Wait for Me (5:06)
avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Eerste livealbum in de voor mij “klassieke” line-up met Geoff Thorpe (gitaar), Mark McGee (gitaar), Larry Howe (drums), Dave Starr (bass) en de helaas in 1995 overleden zanger Carl Albert. Vicious Rumors is bij mij vooral bekend van het geweldige tweede album Digital Dictator uit 1988. Benieuwde verwachtingen.

Geheel tevreden ben ik niet met deze plaat. Er zijn een paar voor mij belangrijke nadelen. Een eerste nadeel bemerk ik in de setlist, 1 nummer van het eerste album Soldiers of the Night, 1 nummer van Digital Dictator, drie nummers van het derde album Vicious Rumors en drie nummers van het vierde album Welcome to the Ball. OK, de toer was voor dat vierde album en dan vergeef ik het hen maar... in het begin hoor ik tussen de nummers een paar keren dat het geluid wordt weggedraaid en dan vermoed ik dat ik geen “echt” livealbum heb maar een selectie nummers. Laat dan nog in het enige nummer van Digital Dictator, namelijk Lady Took a Chance, een drumsolo en een muzikaal intermezzo met gitaarsolo's voorkomen wat mij een nog zuurder gevoel geeft.

Nadeel twee is het verrassend matige zangwerk van zanger Carl Albert, een geweldenaar met één van de meest fantastische stemmen ooit, een voorbeeld in het subgenre van US Power Metal. Hier en daar hoor ik hem haperen in de hoge uithalen. Mindere dag misschien. De vier andere muzikanten zijn volleerde professionals en doen het goed, jammer dat de nummers van van hun derde en vierde album zo tam zijn in vergelijking met, inderdaad, Digital Dictator.

Als je in 1992 op een cd dik zeventig minuten tot je beschikking hebt, dan bedrieg je de mensen met een livealbum van 48 minuten en zeker als je leest op het internet dat de opnames afkomstig zijn van twee optredens in de Club Citta' Kawasaki, Kawasaki, Japan. Gemengde gevoelens.