Hit History '75 Volume 21 (1990)

Label: EVA

1. Queen - Bohemian Rhapsody (6:00)
  2. Joey Dyser - 100 Years (3:09)
  3. Hank the Knife & The Jets - Guitar King (3:09)
  4. KC & The Sunshine Band - That's the Way (I Like It) (2:08)
  5. Harpo - Moviestar (3:21)
  6. Teach In - Ding-a-Dong (2:26)
  7. Pussycat - Mississippi (3:07)
  8. Johnny & Orquestra Rodriquez - Hey Mal Yo (3:09)
  9. Glen Campbell - Rhinestone Cowboy (3:09)
  10. Steeleye Span - All Around My Hat (4:07)
  11. Bay City Rollers - Saturday Night (2:56)
  12. Mud - Oh Boy (2:52)
  13. Hot Chocolate - Sexy Thing (3:43)
  14. Steve Harley & Cockney Rebel - Make Me Smile (3:57)
  15. George Baker Selection - Paloma Blanca (2:57)
  16. Lucifer - House for Sale (4:27)
  17. Diana Ross - Theme from Mahogany (3:23)
  18. Mike Oldfield - In Dulce Jubilo (2:50)
avatar van Jan Wessels
Op het EVA label (een samenwerking tussen EMI, Virgin en BMG Ariola) werd rond 1990 een serie cd's uitgebracht: Hit History '55 t/m '84. 30 cd's met in totaal 540 hits. Nummers die hits waren in NL, UK en USA. Soms in alle drie, soms ook in maar eentje (met dan de nadruk op NL hits). Het resultaat is een bonte verzameling met vaak de "usual suspects" maar soms ook nummers die je niet vaak tegenkomt.
Ik zie ze soms in de kringloop liggen en dan neem ik er weer eentje mee.

Zo ook deze cd. Hier staan een aantal nummers op die langzamerhand alweer vergeten zijn zoals 100 Years, Hey Mal Yo en Moviestar. Guitar King blijft ook zo'n heerlijk nummer. Theme from Mahogany vind ik toch wel Diana Ross op haar best: wat een stem! Mud had in 1975 nog een bijzondere hit met Oh Boy (nummer 5 bij ons en nummer 1 in UK), Mud die deels a capella ging, ik kan me de hit nog wel herinneren van vroeger.

Misser is (en dat zie je wel vaker bij dit soort verzamelaars) dat You Sexy Thing van Hot Chocolate niet de originele versie uit 1975 is maar de remix uit 1987... Dan blijkt dat de eindredactie op dit soort verzamelaars toch soms mager is.

avatar van gaucho
Ik heb dezelfde ervaring als jou. Hitverzamelaars, met name uit het vroege CD0-tijdperk, toen de mastering van die schijfjes vaak nog wel in orde was, hebben ook mijn interesse bij een bezoek aan een kringloopwinkel. Ook ik heb uit deze specifieke serie aardig wat deeltjes, volgens mij ben ik zelfs vrij compleet. En ze gaan terug tot de jaren vijftig, hoewel die voor mij persoonlijk minder interessant zijn en ik de indruk heb dat ze ook wat wisselvalliger zijn samengesteld.

In 1990 was dit zo'n beetje de eerste keer dat die drie platenmaatschappijen de handen ineen sloegen om tot een gezamenlijk aanbod te komen. Voor die tijd brachten platenmaatschappijen vooral verzamelalbums uit waarbij ze putten uit slechts één enkele catalogus, namelijk die van henzelf.

Precies wat je schrijft: veel 'usual suspects', maar toch ook niet zelden pareltjes die je haast nooit terugziet op CD en die zeer de moeite waard zijn. En inderdaad: af en toe een nummer in de verkeerde versie. Mij overkwam dat vorig jaar bij de aanschaf van de jaargang 1978, waar het door mij zeer gewaardeerde Dancing in the city van Marshall Hain in een latere remix op stond (volgens mij van Ben Liebrand, die vermoedelijk ook deze versie van You sexy thing onder handen nam). Da's gewoon slordig van de samenstellers. Die moeten dat toch ook meteen snappen. En het lijkt me niet dat de originele versies moeilijk te vinden zijn.

Afgaand op deze verzamelaar lijkt 1975 me een matig hitjaar. Het mal yo (ook al vind je 'm bijna nergens) en Paloma blanca brengen me overduidelijk terug naar der zomer van '75, maar muzikaal zijn het geen hoogstandjes. Dat geldt in toenemende mate wel voor Saturday night, Rhinestone cowboy, songfestivalwinnaar Ding-a-dong, het semi acapella Oh boy van Mud, All around my hat en In dulci jubilo. Die laatste is een opmerkelijk instrumentaaltje van Mike Oldfield, dat moeilijk op een album van hem terug te vinden is.
En vooral het prachtig gearrangeerde 100 years van ultieme eendagsvlieg Joey Dyser. In het echt heette ze Josje Duister, die voor haar nummer-één hit geen Top 40 award-beeldje wilde hebben, maar een gouden kettinkje, dat ze dan ook kreeg - elke hit heeft zo zijn eigen verhaal.

De echte tophits van het jaar zijn met het onvermijdelijke BoRhap, Mississippi, Make me smile en That's the way I like it ook vertegenwoordigd, dus dit schijfje is in al zijn variatie best een goede doorsnee van het hitjaar 1975. Voor mijn gevoel waren Moviestar en Theme from Mahogany pas hits in 1976, maar waarschijnlijk werden ze wel al in 1975 uitgebracht.