Karen Matheson - Downriver (2005)

1 stem

Folk
Label: Vertical

1. Chi Mi Bhuam (4:28)
  2. Cronan Bleoghainn (5:02)
  3. Gleann Baile Chaoil (4:26)
  4. I Will Not Wear the Willow (5:35)
  5. O Mhairi's Tu Mo Mhairi (5:09)
  6. Laoidh Fhearchair Eoghainn (4:05)
  7. O nach Eisdeadh (3:36)
  8. Singing in the Dark (3:25)
  9. Puirt a Beul (3:45)
  10. Luadh an Toraidh (3:19)
  11. Crucan Na Bpaiste (5:12)
avatar van potjandosie
ben een liefhebber van mooie vrouwenstemmen en dan kun je wel bij deze dame terecht. Karen Matheson is al vele jaren de leadzangeres van de traditionele uit Oban afkomstige Schotse folkgroep Capercaillie. Karen zelf is afkomstig uit het stadje Taynuilt, Argyll, Schotland. tijdens mijn rondreizen door Schotland heb ik vroeger o.a. de prachtige streek aan de Westkust van Schotland bezocht, waaronder de havenstad Oban, maar dat terzijde. dit 3e solo album van de totaal 5 solo albums die zij maakte, is gevuld met zowel nummers van hedendaagse songwriters als traditionals. het gros van de nummers zingt zij in de "Gaelic" taal en een 2 tal nummers in de Engelse taal. de muziek op dit album is merendeels zacht en melodieus uitgevoerd met mooie arrangementen. een stuk minder ritmisch en minder traditioneel dan de muziek van Capercaillie en dat bevalt prima. uit Wiki verneem ik "Karen Matheson sang a Gaelic psalm on 12 September, 2022 at the Service of Thanksgiving for the late Queen Elizabeth 2nd at St. Giles Cathedral in Edinburgh". dat zegt wel iets over haar status in Schotland en het Verenigd Koninkrijk.

een fraai luisteralbum, zonder te nadrukkelijke instrumentatie, waarbij de prachtige stem van Karen en de melodieuze songs centraal staan. album werd geproduceerd door Donald Shaw en opgenomen "at Crear studio in Kilberry, Argyll". voor de liefhebber zij leverde ook fijne bijdragen aan de onvolprezen Transatlantic Sessions vol. 1 en vol. 2.

uit de liner notes van Karen:
"This album is about going to a special place for me, a place in my memory where many of these songs have remained since my childhood. Songs like "Chi mi bhuam"and "Gleann baile chaoil", melodies from my home of Argyll that I've waited for the right time to record. Songs that seem to sing themselves"

een aantal van de muzikanten op dit album:
Donald Shaw: piano, harmonium, accordion, & rhodes
Donal Lunny: bouzouki, bodhran
James Grant: guitars, banjo, mandolin, e-bow, dobro, backing vocals, bass
James MacKintosh: drums and percusssion
Ewen Vernal: double bass & backing vocals
Aidan O'Rourke: fiddle
Michael McGoldrick: pipes
Stuart Nisbet: dobro
and the Scottish Ensemble (strings)