Het vier leden tellende Propeller uit Groningen speelt indierock die dwars, dissonant en spannend klinkt. Hypnotiserende nummers waarop geen noot te veel wordt gespeeld en alles precies op z’n plaats valt. Met dank aan de grote voorganger Sonic Youth, waarvan zelfs letterlijke partijen worden overgenomen (luister maar eens naar de langs elkaar heen schuivende gitaarlijnen op het nummer We Make), maar dat is anno 2005 niets vreemds meer. Andere referentiekaders zijn Blonde Redhead, The Van Pelt en Feverdream. De dromerige zang die doet denken aan Jeremy Enigk van Sunny Day Real Estate steekt daar mooi bij af. The Midnight Ghost is uitgebracht door rara records (dat ons eerder verblijdde met Blues Brother Castro, Vladimir en ET Explore Me) en is opgenomen met Corno Zwetsloot die eerder dit jaar goede zaken deed met audiotransparent, eveneens uit Groningen. Door zijn heldere productie komen ook de meer ingetogen nummers uitstekend uit de verf, terwijl in andere nummers de gitaarmuren uit de speakers donderen. Op liedjes met gebruikelijke akkoordenschema’s en refreintjes kan Propeller niet betrapt worden, maar desondanks, of misschien wel daardoor, is The Midnight Ghost een aanrader van de bovenste plank.