Javi Garcia - The Great Controversy (2013)

Rock / Country
Label: Izzy Is Dead

1. The Sound (3:29)
  2. Nightfall (3:57)
  3. The Great Controversy (4:47)
  4. Josephine (4:29)
  5. Ft. Worthless (5:10)
  6. Savanna (4:04)
  7. To Be Free (3:35)
  8. Cut Throat (4:17)
  9. 30 Years (3:42)
  10. Stick to the Facts (4:25)
1 van mijn favoriete Countryrock (met een scheut blues) albums van dit jaar. De Texaan Javi Garcia heeft een lekkere rauwe, maar toch gevoelige stem en de muziek past daar prima bij (denk aan Drive-by Truckers, Slobberbone). Het album is ook niet te strak opgenomen, wat het rauwe gevoel alleen nog maar versterkt.

Als ik het internet moet geloven had hij in 2010 ook al succes met het album A Southern Horror, maar dit was waarschijnlijk alleen lokaal? Op dit album wisselen southern rock, blues en rootsy ballads lekker af. Hoe een nummer als Ft. Worthless gevoelig begint en dan eindigt in een gitaaruitbarsting is erg mooi gedaan, 1 van mijn favoriete nummers dit jaar. Nightfall blijft ook lekker in je hoofd hangen.

Liefhebbers van het ruigere countryrock/blues werk kunnen hier hopelijk wel wat mee. Het is de moeite waard. 4* om te starten, maar een halfje verhoging zit er nog wel in, want dit ligt me wel heel erg.

Gewoon lekker plaatje van man met rauwe scheur

Hendrik68
De plaat kenmerkt zich vooral door de heerlijk Bingham achtige stem van Garcia en de vuige scheurende gitaren door het hele album heen. Eerder dit jaar beoordeelde ik dit album al. Goed, maar niet super. Nu ik dit album vannacht en vanmorgen nog eens heb gedraaid denk ik daar eigenlijk nog steeds zo over. Tot en met het prachtige Ft. Worthless is het uitstekend. Daarna is het echter een beetje teveel van hetzelfde, te weinig gevarieerd om bij de les te blijven Na Ft Worthless mist het album nog zo'n soort nummer tegen het einde. Dat dat niet gebeurt is jammer, maar wie een nummer als Ft Worthless kan schrijven is tot meer in staat. Een man om in de gaten te houden. Dat is wel zeker.

Ik heb eigenlijk precies hetzelfde, maar als het niveau van Ft. Worthless werd vastgehouden had hier 4.5* gestaan. Nu blijft het over de gehele lijn erg sterk, maar niet zo geweldig als de 1e 6 nummers, want Savanna is toch ook wel een favorietje van mij.

avatar van eightynine
En met het daaropvolgende To Be Free kan ik ook wel dansen. Bedankt heren voor het opmerken