Banco del Mutuo Soccorso - Darwin! (1972)

Italiƫ
Label: Dischi

1. L'Evoluzione (14:03)
  2. La Conquista Della Posizione Eretta (8:43)
  3. Danza Dei Grandi Rettili (3:43)
  4. Cento Mani E Cento Occhi (5:23)
  5. 750.000 Anni Fa... L'amore? (5:39)
  6. Miserere Alla Storia (5:59)
  7. Ed Ora Io Domando Tempo Al Tempo Ed Egli Mi Risponde... Non Ne Ho! (3:28)
avatar van Soul Dreamer
Het beste album IMO van RPI (Rock Progressivo Italiano), een unieke stroming binnen de symfonische rock van de '70 jaren. Voor de romantici onder ons...luister eens naar 750000 Anni Fa...L'amore? ... Chopin in rock!!

avatar van Brunniepoo
Moeilijk om het beste album van een (sub)genre te noemen als je nog lang niet alles gehoord hebt, maar Darwin! is zeker een kanshebber voor die titel.

Zeker weten. Wat mij betreft kan dit album zich heel aardig meten met het beste dat ELP, Jethro Tull en Yes hebben voortgebracht. Het openingsnummer is waarschijnlijk geïnspireerd door Tarkus en Danza door Bourree. Denk echter niet dat dit een slaafse kopie is.

Misterfool
Een van mijn favoriete symfonische rock albums. Deze RPI-klassieker van Banco del Mutuo Soccorso blinkt uit in energie. De ene na de andere opzwepende passage volgt elkaar op. Hoewel de nadruk ligt op de toetsenpartijen en de opera-zang van, onzer dikke monnik, Di Giacomo, voegt de band daar dikwijls gitaren en, op het openingsnummer, zelfs blazers aan toe. Er zit eigenlijk geen slecht nummer tussen.

Arbeidsdeskundige
750.000 Anni Fa... L'amore? is een waanzinnig goed nummer dat ik heb ontdekt tijdens De Anderstalige Ladder. Chopin in rock, zoals Soul Dreamer al terecht heeft vermeld. De overige nummers zijn ook briljant.

De artiesten van Banco leggen even uit in drie kwartier wat muziek inhoudt. Punt.