10,000 Maniacs - Human Conflict Number Five (1982)

Folk / Rock
Label: Bar None

1. Tension
  2. Planned Obsolescence
  3. Orange
  4. Groove Dub
  5. Anthem for Doomed Youth
avatar van Reint
De eerste twee nummers zijn wat mij betreft echt sterk (de versie van Tension is anders dan op Secrets of the I Ching), met vooral erg karakteristiek gitaarspel. Het hangt wat mij betreft erg tussen het Noord-Britse folk-rockgeluid van artiesten als Nick Drake, James, Kirsty MacColl en Belle & Sebastian, dat soort dingen. Er zijn muzikale flirts met reggae en dub die wel interessant zijn en soms erg goed werken. Ben alleen nog niet helemaal uit over dat laatste nummer, dat wordt gezongen door iemand anders dan Nathalie Merchant.

Edit: door John Lombardo dus.

avatar van jorro
Het debuut van 10,000 Maniacs is deze uit 1982 stammende EP met 5 nummers. De EP is niet beschikbaar op de (meest gebruikte) streamings-sites. Ik kon de nummers echter wel vinden op YouTube.

De EP opent met de EP versie van Tension die wat meer up tempo is dan de latere album versie op Secrets of the I Ching. Muzikaal zet het nummer de toon voor de stijl en het geluid dat 10,000 Maniacs zo herkenbaar maakt. De songtekst beschrijft de vergankelijkheid van het leven, herinneringen en menselijke relaties. Het gaat over hoe objecten en certificaten symbool staan voor prestaties en herinneringen, terwijl de tijd vriendschappen, familiebanden en zekerheden langzaam laat verdwijnen. De tekst onderzoekt de fragiele balans tussen herinnering en werkelijkheid. Een nummer met een aanstekelijke en pakkende melodie (8)

Het tweede nummer is Planned Obsolenscence. Een nummer dat laat zien dat de band ook experimenteel zijn mannetje stond. Een nummer met bijzondere gitaargeluiden.
De songtekst stelt wetenschap en technologie centraal als de ultieme bron van waarheid en vooruitgang, terwijl religie wordt afgeschilderd als achterhaald en irrelevant. Het benadrukt de overgang van mystiek en geloof naar een rationeel wereldbeeld, aangedreven door menselijke ontdekking en logica. Muzikaal niet echt mijn ding. (6)

Vervolgens Orange. Een up tempo nummer met een eenvoudige melodie. De songtekst is zeer serieus en beschrijft de gevolgen van technologische rampen en menselijke tragedies, waarbij hoop en reden botsen met vernietiging. Het roept op tot vergelding en erkenning van verlies, terwijl het de onomkeerbare veranderingen in de samenleving en genetische erfenis benadrukt. Ondanks het onderwerp een luchtige dansbare melodie. (7)

Groove dub reflecteert op het verlies van individualiteit in een door media gedomineerde samenleving. Het beschrijft hoe conformiteit wordt vermomd als uniciteit, terwijl de media en sociale normen bepalen hoe mensen zich gedragen, denken en presenteren, wat leidt tot oppervlakkigheid en vervreemding. Een nummer met een hoog tempo, maar muzikaal niet zo bijzonder. (6,5)

Tenslotte Anthem for Doomed Youth. Een reggae nummer dat gaat over een krachtige aanklacht tegen oorlog en de opoffering van jonge soldaten. Het schildert de gruwel van slagvelden, de nutteloosheid van geweld en de pijn van achterblijvers. De tekst hekelt de bereidheid van sommigen om te doden, terwijl anderen gedwongen worden te vechten. De tekst is prachtig maar reggae is ver buiten mijn comfortzone. (5)

Waardering 6,5