Stoned Jesus - First Communion (2010)

Oekraïne
Rock / Metal
Label: Solitude

1. Occult (10:00)
  2. Red Wine (5:04)
  3. Black Woods (11:45)
  4. Falling Apart (13:27)
Zephyr
Er zijn van die platen, die erg veel tijd nodig hebben, om ze op waarde te kunnen schatten.

3 jonge kerels uit Oekraine, die als bandnaam Stoned Jesus kiezen (zoiets kan ik trouwens wel waarderen), leveren met dit First Communion hun debuutalbum af.

Toen ik dit album voor het eerst hoorde, dacht ik : jongens toch, wat een goedkope Black Sabbath imitatie. Alle 4 de nummers op deze plaat zijn opgebouwd rond Sabbath-achtige ritmes, en de stem lijkt toch wel verdacht veel op die van Ozzy Osbourne. Nou ja, dat zal dan wel min of meer toeval zijn ?!
Aan de andere kant; er zijn slechtere inspiratiebronnen voor een startende (metal/rock)band denkbaar, wat mij betreft. In eerste instantie vond ik het ook (op één na) erg langdradige nummers. Weinig variatie, en steeds maar opgebouwd rond diezelfde riff.
Er staan ook maar 4 nummers op de LP, maar toch heeft ie een speelduur van zo'n 40 minuten. Nou, dan weet je het wel ongeveer...

Nu echter, na een draaibeurt of 8, merk ik dat ik deze plaat toch steeds beter en beter begin te vinden. Bijna verslavend zelfs... ! In 2 songs komen we gesproken gedeelte's tegen uit de film Alucarda (1978), en dat geeft best wel een soort toegevoegde waarde aan die nummers , als ik het zo mag uitdrukken.

Niet altijd zijn je eerste indrukken dus juist of bepalend voor je oordeel over een album; dat is wel duidelijk nu voor mezelf.
Conclusie : de aanhouder wint ? Waarschijnlijk wel. Maar ook : zo'n plaat moet je natuurlijk wel liggen !

Liefhebbers van de oude Sabbath en/of niet al té zware metalen zouden dit album toch eigenlijk gewoon eens een kans moeten geven, en wie weet...

avatar van philtuper
ruim 5 en en half jaar later kom ik er per stom toeval bij uit en lees je bericht. Als longtime stoner adept ga ik het eens een kansje geven. Goeie stoner kan ik altijd waarderen! Geloof overigens dat ik album nr 2 ook moet luisteren...