Dungen - Stadsvandringar (2002)

Zweden
Label: Dolores

1. Stadsvandringar (3:17)
  2. Har du Vart' I Stockholm? (3:43)
  3. Solen Stiger Upp del 1 & del 2 (4:07)
  4. Stock Och Sten (3:28)
  5. Sol Och Regn (4:23)
  6. Fest (3:37)
  7. Natten Blir Dag (3:08)
  8. Andra Sidan Sjön (4:06)
  9. Stadsvandring del 2 (0:35)
  10. Vem Vaktar Lejonen? (3:40)
  11. Krona (4:01)
Een paar nummers van dit album gehoord en dat smaakte zeker naar meer.
Ben dan ook erg benieuwd naar het complete album: een cd op de "nog aan te schaffen lijst".

En inmiddels is deze cd al aangeschaft en diverse malen beluisterd.

Het is Ta Det Lugnt in de light-versie zeg maar. Minder heftig, meer poppy, duidelijk zoekend nog.
Luchtiger en vluchtiger.
Maar daardoor wel beter verteerbaar voor velen denk ik.

Minder zweverig en psychedelisch uitgesponnen dan Dungen 1999-2001, minder "freaky" dan Ta Det Lugnt, dus eindconclusie: een lekker album met jaren '60-'70 invloeden waar weinigen die muziek uit die tijd waarderen een buil aan kunnen vallen.
Een album waarop je in een aantal nummers al kunt horen met een bijzonder muzikant te maken te hebben en waar je bij een aantal kunt spreken van ene oor in andere oor uit.
3,75*, waar ik (voorlopig) 3,5 van maak

Edit: 3,5 toch maar een 4.

avatar van jurado
Het schijnt dat de zanger/multi instrumentalist dit het blije dungen album vindt en ta det lugnt het boze album..

aERodynamIC schreef:
Edit: 3,5 toch maar een 4.

En daar mag wel weer een halfje aan toegevoegd worden

avatar van HiLL
Momenteel in bestelling bij Plato.... gaat de beste man mij wederom verrassen?

avatar van HiLL
Ik heb hem binnen hoor! Dit is wel even andere koek als Ta Det Lugnt. Dit is echt een Zweedse pop/folkplaat, echter wel een groeiertje dat hoor ik nu al! Het is zeer zeker interessant genoeg om te beluisteren, al was ik bij Ta Det Lugnt sneller overtuigd. Vem Vaktar Lejonen? en Fest zijn nummers die doen denken aan de opvolger van deze plaat. Daar gaat meneer volledig los! Deze plaat is wat rustiger, meer volks, minder psychedelic, vriendelijker, vrolijker maar bovenal bijzonder en spannend hier en daar (Krona bijvoorbeeld!). 4* Ja ik zet toch vrij hoog in.

Met vriendelijke groet, Pinnemutsje

avatar van HiLL
Hoor ik in Fest toch echt Blackbird van de Beatles terug!

avatar van Music4ever
En wederom een prachtig album van Dungen.
Dit is zoals hierboven genoemd minder heftig dan Ta Det Lugnt, deze plaat klinkt meer folks/rock/pop achtig. Maar deze plaat is daarom niet minder mooi vind ik. Nr. 1 en 2 zijn lekker vrolijke popliedjes maar nr.3 is toch wel weer heerlijk psychedelisch! (let eens op die fluit ) Ook nr. 4 en 5 zijn behoorlijk psychedlisch met wederom prachtig fluitwerk en ook de gitaren en het drumwerk zijn dik in orde. (op het hele album overigens) Ja, je hoort echt wel dat je hier met een topmuzikant te maken hebt. Nr. 6 is wat HiLL zegt een beetje Blackbird-achtig, erg mooi gedaan. Nr. 7 en 8 zijn ook mooie popriedeltjes met in beide nummers het mooie refrein wat er bovenuit steekt! Nr. 9 is gewoon een stukje van Stadsvandringar, en nr. 10 had gewoon zo van Ta Det Lugnt kunnnen wezen. Man, wat gaan ze hier los zeg, schitterend! Nr.11 is een mooie afsluiter, lekker dromerige geluiden, heel mooi. Al met al weer een schitterend album van Dungen, 4,5 ster.

avatar van HiLL
Ik vind deze op dit moment (ik wil nog wel eens wisselen ) beter dan Ta Det Lugnt..en zelfs beter dan Burn the Maps. Wat een heerlijk album. Word gek zo nu en dan!

avatar van the viking
Vind er eerlijk gezegd geen bal aan ! Heb het een paar minuten volgehouden (ook nog geskipped)en toen maar weer het majestueuse Ride The best of opgezet !

avatar van HiLL
Dat kan Viking dat kan. I like it a laaaht!

HiLL schreef:

Ik had het er al eerder met je over: ik zet dit album eigenlijk sneller op dan Ta Det Lugnt, dit terwijl ik goed besef dat dat album toch net een wat grootser meesterwerk is.
Maar dit album pakt me eigenlijk altijd wel: ik kan het altijd heel goed aanhoren. Voor Ta Det Lugnt moet ik meer in "the mood" zijn.
Desondanks laat ik mijn beoordelingen voorlopig nog even staan, maar ik sluit niet uit dat ik over een tijdje toch ook maar die 5* aan dit album moet gaan geven

HiLL schreef:
Dat kan Viking dat kan. I like it a laaaht!

Gun het je van harte !

Ben nu trouwens bezig campagne te voeren voor het album
For the Beauty of Wynona van Daniel Lanois,misschien dat je deze eens wilt beluisteren ?

avatar van HiLL
Ik zal eens wat pindakazen straks.

HiLL schreef:
Ik zal eens wat pindakazen straks.

Pindakazen is dan zeker een vervanging voor een ander gecensureerd woord hier op MusicMeter !

the viking schreef:
Ben nu trouwens bezig campagne te voeren voor het album

Hou het bij de korte campagne die je er nu voor hebt gevoerd. Het staat wel heel erg los van de artiesten waar je deze campagne bij voert en we zitten niet op te wachten om dit straks bij een hoop albums tegen te komen.

avatar van Ali Chemicali
Ik heb nog nooit van Dungen gehoord, maar op jullie aanraden zal ik toch ook eens gaan "pindakazen".

Ik heb wat hoor en het bevalt me wel, maar om nou een album van te kopen weet ik niet hoor

avatar van HiLL
Ik zou met Ta Det Lugnt beginnen.

avatar van Music4ever
Ik zou met deze beginnen, ligt namelijk wat beter in het gehoor. Met Ta Det Lugnt heb je wat meer tijd nodig om het te kunnen waarderen.

Ik ben zelf erg tevreden over Ta Det Lugnt, maar als ik zo naar Ali's favorieten kijk, lijkt deze misschien (ik moet hem zelf nog horen) iets beter te behappen.

Dit is wat luchtiger ja, dat klopt. Maar nog steeds heel erg goed en boeiend.

Ik heb hem maar 's op mijn 'nog luisteren'-lijstje gezet. TDL is inmiddels genoeg bezonken om achter een volgende Dungen plaat aan te gaan. Ik ben benieuwd! Het gemiddelde liegt er in ieder geval niet om.

avatar van Ali Chemicali
Nou ik heb hem maar "aangeschaft" en hij bevalt me prima. Was ik over Dungen las was dat de zanger moeite had met kiezen tussen Psych/Rock en Folk, maarjah wat ik ook las ben ik het mee eens daar heeft hij een unieke tussenweg in gevonden. Sublime plaat 4,5*

avatar van ACole_20
Nu een paar keer beluisterd en t klinkt erg lekker. Niet zo overweldigend als TDL maar begint met 4*, dus das ook niet slecht.

avatar van Music4ever
WTF al dik 4,5 jaar geen nieuw bericht.
En slechts 18 stemmen nog steeds.
Net weer eens opgezet en het blijft een toppertje hoor.

Net even wat minder dan Ta Det Lugnt maar deze wat makkelijker in de gehoor liggende popliedjes hebben zeker ook hun charme.
Blijft knap als je bedenkt dat dit uit 2002 komt, zeker door de zweedse taal waan je je helemaal in de '60's ook al heb je geen idee waar het over gaat.

Had deze al heel lang niet gedraaid maar mijn stem blijft staan.
Wat is het toch een fantastisch band.