Blue October - Sway (2013)

Label: Red General

1. Breathe It's Over (1:13)
  2. Sway (4:45)
  3. Angels in Everything (4:24)
  4. Bleed Out (3:53)
  5. Debris (6:40)
  6. Fear (5:18)
  7. Things We Don't Know About (4:21)
  8. Hard Candy (4:17)
  9. Put It In (4:19)
  10. Light You Up (4:20)
  11. Things We Do at Night (4:54)
  12. Not Broken Anymore (4:27)
  13. To Be (3:15)
avatar van keijzm73
Erg benieuwd naar het nieuwe album van 'Blue October'. Tot stand gekomen via 'PledgeMusic', om meer vanuit een ideologisch standpunt het album - buiten een label/ platenmaatschappij - te bekostigen.

"As many of you may know, we have already begun work on our new album. You may also know that a couple years ago we left the “major label system” in the music industry and are now a fully independent band, working for ourselves and investing in ourselves.

That investment takes a good deal of time, effort and teamwork to make the album we want to make for you and release it globally. That’s why we’ve partnered with PledgeMusic to allow us all to work together in making and promoting our new album."

.... ... .. .

PledgeMusic is an online Direct-to-Fan / Fan-funded music platform (a subset of crowdfunding) utilising a Threshold Pledge System / Provision Point Mechanism, launched in August 2009, that facilitates musicians (Artists) reaching out to their fan-base (termed Pledgers) to financially contribute to upcoming recordings or other musical projects (Projects)

'Blue October' financed the production of the album through a PledgeMusic campaign which they began on April 2, 2013. The project reached its goal on April 5, 2013, and as of July 2013 had reached 235 percent of the goal. To raise money for the campaign, the band offered such items as music lessons, signed instruments, exclusive artwork, spots in a music video, and concert tickets for life. Five percent of the proceeds were donated to the MusicCares Foundation.

'Blue October' is in Nederland nagenoeg onbekend, maar redelijk groot in hun thuisland. Het album 'Foiled' (2006) behaalde in Amerika en Canada zelfs de platium status (meer dan 1.000.000 verkochte albums). De band was destijds ook te zien bij een aantal late night shows in the VS. Ik leerde de band een jaar geleden pas kennen. Veel te laat aangezien hun debuut 'The Answer' stamt uit 1998. Omdat op dat album de viool nog een behoorlijke rol speelt associeerde ik de muziek van 'Blue October' direct met 'The Frames'. Ook vanwege het vergelijkbare stemgeluid van 'Justin Furstenfeld' vs. 'Glenn Hansard' (met name op het debuut van Blue October).

Alle uitgebrachte albums van 'Blue October' vind ik erg goed. Klein beetje huiverig ben ik toch wel voor deze release, want als ik eerlijk ben is het voor mij niet zo de er kwalitatief een stijgende lijn zit in de volgorde van de albumreleases. Op elk album staan meerdere nummers die mij weten te raken, maar de beste albums liggen in mijn beleving toch eerder aan het begin van hun discografie dan aan het einde. Heeft er volgens mij ook veel mee te maken dat het leven van zanger Justin bij de eerste albums er zeer belabberd voor stond vanwege scheiding en destijds nieuwbakken baby. Sindskort is hij hertrouwt en 'liefdesbaby' bij nieuwe vrouw mogen 'krijgen'. Maar goed, het moet raar lopen dat ik het nieuwe album 'Sway' helemaal niets vind. Hoe dan ook; laat maar doorkomen!

avatar van keijzm73
Eerste single; 'Bleed Out'. Meer een doorsnee 'Blue October' nummer. Hier word ik (nog) niet echt door gegrepen!

YouTube - Blue October - "Bleed Out" Lyric Video

avatar van EGO
EGO
De cd luister lekker weg, Fear en Angels in Everything zijn tot nu toen nog mooiste tracks

avatar van keijzm73
Vandaag; 20-08 de release van hun 7e album; 'Sway'. Het debuut 'The Answer' stamt uit 1998. Zelf ben ik pas zo'n anderhalf jaar bekend met de band. Maar ik heb elk album met terugwerkende kracht grijsgedraaid. En ja hoor; ze flikken het weer! Blue October levert wederom een erg goed en degelijk rock-album af.

Het album ligt qua sound in de lijn van 'Any Man in America' en 'Foiled'. Dit zijn - in mijn beleving - de albums van 'Blue October' die wat dieper gaan dan standaard rockmuziek. Waarmee ik niet zeg dat deze albums beter zijn. Integendeel misschien wel. Nummers op deze albums hebben een meerlaagse en rijke opbouw/ structuur. Ik weet niet hoe ik het anders moet omschrijven. Genoemde albums ('Any Man in America' en 'Foiled' en 'Sway') zijn daarom ook net even minder pakkend/ catchy, maar er valt wel meer in te ontdekken bij meerdere luisterbeurten. Neem bijvoorbeeld 'Bleed Out' (met inmiddels officiële video; http://youtu.be/nDYbjG-8iH8) Het nummer kan me al veel beter bekoren dan toen ik het voor het eerst hoorde. De andere/ oudere albums 'The Answers', 'Consent to Treatment', 'History for Sale' en 'Approaching Normal' zijn meer (direct) pakkend en over het geheel genomen rauwer. Waarbij 'Consent to Treatment' mijn favoriete album blijft van de band. Daar zal dit album 'Sway' vermoedelijk ook geen verandering in gaan brengen. Maar ik denk wel dat ik 'Sway' beter ga waarderen dan de albums met het gelijkwaardige geluid ('Any Man in America' en 'Foiled').

En dus is 'Sway' voor mij zeker geen teleurstellend album geworden waar ik aanvankelijk wat huiverig voor was. Het kent een mooie afwisseling van mooi opgebouwde, rustige en meer gedreven nummers. Rust vind je in het prachtige 'Fear', 'Not Broken Anymore' en het meer voortkabbelde 'Debris'. De athentieke rauwheid is nog steeds te horen en dan met name bij 'Hard Candy' en 'Put It In'.

Helaas, wederom geen concerten gepland in Nederland. Wel in Oost Europa (Duitsland) en England. Het wil maar niet lukken met Blue October in ons landje!?

Wat inkorten tot een radio-edit en 'Blue October' kan zo op 3fm

Blue October - Things We Don't Know About

Tja! Niet het beste nummer van het album.

avatar van Butiki
Eindelijk de nieuwe Blue October ontvangen. Ga er voor het eerst lekker van genieten.

avatar van Butiki
Butiki schreef:

Na enkele luisterbeurten heeft dit album mij bij de strot gegrepen.
Eerst had ik mijn twijfels, maar die zijn nu helemaal weg.
Dit album is FANTASTISCH.

Mijn favoriete nummers zijn: Hard Candy, Things We Do At Night en Bleed Out.

avatar van Beukertje
Eerste kennismaking voor mij met Blue October. Klinkt zeker niet slecht. Absoluut topnummer voor mij is Debris, wat een fantastisch mooi nummer....
Voor nu 3 sterren omdat het nog niet allemaal blijft hangen. Maar de kans op verhoging na een paar extra luisterbeurten is zeker aanwezig.

avatar van keijzm73
Mooie maand om deze ondergewaardeerde band weer 's te bumpen

avatar van legian
Laat ik beginnen met dat dit een fantastische album is geworden. Dan kan ik meteen zeggen dat ze me hier echter niet zo weten te raken als bij de vorige.
Echt een probleem is dat echter niet, aangezien er bij elke luisterbeurt weer andere dingen opvallen en je er toch steeds weer een beetje dieper ingezogen wordt.

Het album staat vol met fantastische nummers. stuk voor stuk zijn het nummers die weten te boeien, en gezien het weer op dit moment past de muziek verrekte goed.
Muzikaal en tekstueel zit het weer goed in elkaar en dan met de fantastische zang is het een genot om te horen.

Helaas wist het vorige album me net iets meer te grijpen, hier gaan ze nog wel eens langs me heen. Terwijl een nummer als Sway, Bleed Out, Debris en To Be toch echt wel fantastisch zijn. daar staat nummers als Hard Candy en Put it in dan weer tegenover die me niet zo weet te boeien.
Afsluitend is het nummer To Be en mijn hemel wat is dit een heerlijke afsluiter. Een geweldig nummer die een geweldig album afsluit. En daarbij ben ik ook wel klaar met mijn verhaal.

Blue October verdiend het niet om hier totaal genegeerd te worden en ik zal dan ook blijven proberen om iedereen deze band te leren kennen.

avatar van Papartis
Not Broken Anymore is ook een pareltje,

Muziek uit de tenen. Muziek die me raakt. Wat een geweldige band. Ik wil meer.