Front Line Assembly - Angriff [Remix] (2010)

1 stem

Canada
Electronic
Label: Dependent

1. Angriff [Radioactive Mix by Front Line Assembly] (7:30)
  2. Attack the Masses (5:25)
  3. Angriff [Radio Edit] (4:34)
  4. Angriff [Mindless Faith Mix] (5:42)
  5. Der Angriff [Skold Mix] (7:42)
  6. Freakuency (7:09)
  7. Angriff [Mind in a Box Mix] (7:06)
  8. Angriff [Project Pitchfork Mix] (6:44)
avatar van CorvisChristi
CorvisChristi (crew)
De leden van Front Line Assembly hebben naast hun vele studio-albums ook een complete waslijst aan compilaties, singles, EP's en mini-albums uitgebracht. Deze staan 9 van de 10 keer bomvol remixes en B-kantjes.
De grap is dat in veel gevallen in het algemeen het leuke hebbedingetjes voor de fans zijn, maar vaak niet essentieel genoeg zijn om in je bezit te hebben. Dit komt doordat ze vaak muzikaal weinig toevoegen en daardoor niet interessant genoeg zijn.
Mensen, dit is NIET het geval bij Front Line Assembly. Praktisch al hun materiaal is de moeite waard en zeker ook de vele compilaties en EP's. Dit komt simpel doordat het materiaal waar de band mee op de proppen komt, vaak net zo goed is, als die op de studio-albums.

Zo ook het remix-album van Angriff. Niet alleen is "Angriff" één van de betere nummers van hun album Front Line Assembly - Improvised Electronic Device (2010) maar in de vorm van dit album komt het nummer ook nog eens in verschillende versies naar voren. Normaal gesproken kan je hiervan zeggen dat het uitmelkerij is en dat zoveel remixes van één nummer gewoon teveel van het goede is. Dat is in wezen ook zo, echter heeft de band hier rekening mee gehouden. In die zin, dat elke interpretatie van "Angriff" zoals deze op dit album te horen zijn, eigenlijk stuk voor stuk de moeite waard zijn. Elke remix ademt een ander karakter uit en zorgt iedere keer weer voor een andere luister-ervaring. Tel daarbij 2 unieke én sterke B-kantjes op (het net als "Angriff" deels in het Engels en Duits gezongen "Attack the Masses" en het vlotte, instrumentale "Freakuency"), en je hebt meer dan een interessante toevoeging op het al sterke IED-album.
Persoonlijk vind ik de RadioActive Mix en de Mind in a Box Mix de beste. Vooral die laatste laat een wel héél andere versie van "Angriff" horen. Eentje die je zeker gehoord moet hebben!!!

FLA bewijst dus dat ze met remix-materiaal goed uit de voeten kunnen. Dit bewezen ze bijvoorbeeld al eerder met Front Line Assembly - Fallout (2007): een album met louter remix-,materiaal van het album Front Line Assembly - Artificial Soldier (2006), een album die ik persoonlijk niet zo hoog heb zitten. Ware het niet, dat het remix-materiaal veel beter is. Zo zie je maar weer!

avatar van CorvisChristi
CorvisChristi (crew)
Even als aparte vermelding: naast "Angriff" heeft FLA ook "Shifting Through the Lens" als single uitgebracht. Deze werd als voorproefje uitgebracht op Front Line Assembly - Improvised Electronic Device (2010). Deze single bevat de volledige versie van "Shifting Through the Lens" en het sterke, instrumentale "Endless Void". Echter bevat deze single ook, jawel...."Angriff"! Deze voegt dus voor de verandering niet zo veel toe, ware het niet dat er een aantal verschillende versies van Front Line Assembly - Improvised Electronic Device (2010) in omloop snel. De versie uitgebracht door Indepent Records bevat namelijk de single edit van "Shifting Through the Lens". En dus niet de volledige studio-versie zoals deze op de versie uitgebracht door Metropolis Records te vinden is. In dat geval is de single deels de moeite waard. In mijn geval vind ik dat toch wel, aangezien "Endless Void" zo goed is !
De beslissing om er echter "Angriff" op te zetten is enigszins raadselachtig. Waarschijnlijk was het toen nog niet bekend dat ze later dat jaar een geheel remix-album rond dat nummer zouden uit brengen. Dan was het beter geweest om "Day of Violence" op de single te zetten. Dit nummer is écht uniek, aangezien deze alleen is terug te vinden op de download-versie van IED. Tezamen overigens met "Attack the Masses", maar die zou gelukkig weer opnieuw zijn opwachting maken op Angriff.