Twilight of the Gods - Fire on the Mountain (2013)

Noorwegen
Label: Season of Mist

1. Destiny Forged in Blood (5:17)
  2. Children of Cain (4:53)
  3. Fire on the Mountain (5:38)
  4. Preacher Man (5:03)
  5. Sword of Damocles (7:06)
  6. The End of History (8:12)
  7. At Dawn We Ride (6:19)
avatar van Edwynn
Hier ben ik ook wel zeer nieuwsgierig naar. Deze band bestaat uit Alan Averill (Primordial). Rune Eriksen (Aura Noir), Patrik Lindgren (Thyrfin), Frode Glesnes (Einherjer) en Nick Barker (ex-Cradle Of Filth/Dimmu Borgir). De heren zijn Twilight Of The Gods begonnen om eer te betonen aan Bathory. Dat beviel zo goed dat er een album vol met eigen materiaal op uitkomen staat. Het titelnummer is te beluisteren via Seasons Of Mist en dat vond ik veel belovend. Stel een kruising tussen Primordial en Virgin Steele voor of zoiets. Oh ja, en Bathory natuurlijk.

Edwynn schreef:
Stel een kruising tussen Primordial en Virgin Steele voor of zoiets.

Mijn interesse is gewekt! Het titelnummer klinkt zo op het eerste gehoor best aardig, moet dit maar eens in de gaten houden.

avatar van crosskip
Destiny Forged in Blood is ondertussen ook te streamen. Lijkt erop dat dit weer eens een ouderwets lekkere heavy metal plaat gaat worden.

avatar van Edwynn
Ja en nee. Mijn review staat online en is hier te lezen.

avatar van crosskip
Goede review, ben het er zowat over de hele linie wel mee eens. Het contrast tussen de compactere a-kant en de b-kant werkt best goed wat mij betreft. Kan me voorstellen dat sommige de tweede helft wat minder vinden dan de eerste, maar Ik ben sowieso wel een fan van de slepende doomy metalnummers, dus een nadeel kan ik het niet noemen. Averill zet hier misschien wel de meest imposante zangperformance in de metalwereld in jaren neer. Bij Primordial vond ik hem al geweldig, maar hier blaast hij toch alles wel omver.

4* met misschien nog wel kans op verhoging

avatar van Edwynn
Ja die Averill geeft altijd alles. Hij draagt de boel. Al mag het smaakvolle gitaarwerk er ook zijn.

avatar van Kronos
Deze middag dacht ik om zo nog eens een cd'tje te gaan kopen in de nabije Metalzone.

Twilight of the Gods; van de bands waarvan iemand meedoet ken ik enkel Primordial. Primordial vind ik redelijk geweldig. Verder zou dit heavy metal zijn zoals het bedoeld is. Heavy metal vind ik redelijk geweldig.

Aan de reacties hier te zien heb ik een goeie aanschaf gedaan.

Ik ben benieuwd.

avatar van Kronos
Zeker de moeite, dit plaatje. Het doet me soms denken aan dat andere Bathory eerbetoon, Between Two Worlds van I. Voornamelijk midtempo, slepend en blackened. Wel valt op dat zanger Averill zo'n karakteristieke manier van zingen heeft dat het onmogelijk is niet aan Primordial te denken. Maar erg is dat natuurlijk niet.

avatar van Edwynn
Het zijn ook vrijwel dezelfde thematieken die hij gebruikt in de teksten. Vroege geschiedenis, ongelooflijk heathen zijn en meer van dat Primordialidioom. Erg? Nee, zeer zeker niet.

avatar van crosskip
Hoera, meer liefde voor dit album

Moet misschien toch wel eens echt achter dat Bathory aan dan, want veel verder dan wat losse nummers ben ik daar ook niet gekomen. Iemand nog aanraders waar te beginnen?

avatar van Edwynn
Wat dacht je van Twilight Of The Gods?

Of Hammerheart, of Blood Fire Death. Het vroegere spul is veel ruwer maar toch ook erg gaaf. De Bathory van na 1991 is wat dubieuzer van aard. Hoewel het Nordland tweeluik toch wel erg geslaagd is. Ik waarschuw wel: het is aquired taste. De ideeën en de algehele sferen zijn veelal beter dan de daadwerkelijke uitvoeringen.