Rush - R30 (2005)

Canada
Label: Zoe

1. R30 Overture (6:43)
  2. The Spirit of Radio (5:05)
  3. Force Ten (4:50)
  8. Roll the Bones (6:22)
  9. The Seeker (3:28)
  10. Tom Sawyer (5:00)
  11. Dreamline (5:20)
  12. Between the Wheels (6:17)
  13. Mystic Rhythms (5:22)
  14. Der Trommler (9:02)
  15. Resist (4:33)
  16. Heart Full of Soul (2:45)
  17. 2112 (8:23)
  18. Xanadu (6:44)
  19. Working Man (6:14)
  20. Summertime Blues (3:41)
  21. Crossroads (3:13)
  22. Limelight (4:57)
Casartelli (moderator)
Het, zelfstandig te verkrijgen, CD-gedeelte van de R30-dvd naar aanleiding van 30 jaar Rush. Na t/m Different stages (1998) telkens één live-album per vier studio-albums, worden we sindsdien (met ook al Rush in Rio (2003) tussendoor) wellicht een beetje overvoerd met Rush-livewerk. Sowieso blijft Different stages mijn favoriet van hun livealbums. Voor deze 3*.

avatar van rockosaurus
Het wachten is inderdaad op weer eens een degelijk studioalbum. Toch vindt ik R30 weer stukken beter dan de voorganger Live in Rio dat toch wel verpest werd door het overdreven naar voren gemixte, te enthousiaste, publiek.
Deze DVD (en dus ook de cd) heeft wel een puike sound, daarom 4.5

rockosaurus schreef:
Het wachten is inderdaad op weer eens een degelijk studioalbum.

avatar van rockosaurus
Mmmm dat ziet er goed uit !
Ze werken (en koken/drinken vooral !) weer samen aan nieuwe songs.

Bedankt voor de link !

avatar van Hans Brouwer
Ergens in de herfst van 2004 was Rush te zien tijdens een concert in Rotterdam Ahoy. Helaas had ik die avond andere verplichtingen en kon Hansje het Rushfeest dus niet bijwonen . Een kameraad van de volleybal, die wel naar het concert was geweest, vertelde later dat Rush de sterren van de hemel had gespeeld en dat het optreden ongeveer drie uur had geduurd !! U begrijpt dat ik baalde als een stekker dat ik er niet bij was......... .

Als een pleister op de wond is er, godzijdank , deze cd/dvd met een registratie van de desbetreffende concerttour. De cd/dvd is magistraal en maakt het missen van het concert in de Maasstad een heel klein beetje goed .

avatar van glenn53
Hans, ik was er wel en je hebt wat gemist, volgende keer is dit een verplichting!!

avatar van Bulldozer
Als Rush-fan kan ik niet anders dan dit album de volle score te geven. Met de DVD-beelden in je achterhoofd is dit (gewoon) weer een prachtig optreden van het Canadese drietal. Vakwerk.

avatar van Fairy Feller
Als onderdeel van de DVD...prachtig.
Heb ze live gezien in 2007...magistraal !!

Casartelli (moderator)
De algehele sound is duidelijk beter dan op Rio, maar Geddy's stem was hier toch niet altijd even jofel...

avatar van glenn53
Waarom gaat bijvoorbeeld 'Animate' nou niet net zo snel als op Counterparts, het haalt net de drive eruit jammer.

avatar van notsub
Rush levert hier alweer een live CD als bijlage van een DVD af. Waar Rush in Rio een populaire band laat horen met veel gejoel uit het publiek, ligt hier meer de nadruk op het muzikale vakmanschap. Subdivisions en Between The Wheels zijn mijn favorieten hier.

avatar van vanwijk
Zaterdag de dvd en cd gekocht bij van leest voor 12 euro! Als echte rushfan mag je dit niet missen. Normaal ben ik niet zo van de dvd's maar voor dit geld kun je het niet laten liggen.
Mooie show, Rush op zijn best!

avatar van B.Robertson
Heb de CD los van de DVD, ben niet zo'n DVD-mens, en 't is weer een prima album van Rush, al staan de meeste nummers op voorgaand livewerk. Between the Wheels had ik nog niet eerder live gehoord, evenals de covers (leuk voor een keer maar hoor ze toch liever eigen werk spelen.)

avatar van spinout
De covers hadden van mij ook niet gehoeven, maar alla. Weer een goede live plaat van Rush.

avatar van gigage
Mocht je de band gevolgd hebben dan staan hier veel van dezelfde live nummers op van weleer. Dat geeft natuurlijk niks want deze keer is het wel een geheel concert en dat maakt het wel weer specialer. Ondertussen is er alweer een R40 uit. Pfff waar blijft de tijd.

avatar van manecas36
Nou Hans, dat was echt geweldig ! AL WEER 14 jaar geleden . Tjonge

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
R30 is een mooi verslag van een optreden op 24 september 2004 in de Festhalle, Frankfurt (Duitsland). Hiervan heb ik de uitgebreide deluxe versie met de reguliere dvd's maar ook met de dubbele cd van het optreden. Het pakket bevat verder het obligate boekwerk met heel veel foto's, een backstage pass en twee plectrums. Verdere info kan men hier vinden: https://www.discogs.com/release/2224492-Rush-R30-30th-Anniversary-World-Tour.

Er is één grote maar. Noch de dvd's noch de cd's bevatten het volledige optreden van drie uren, een aantal nummers werd weggelaten en niet de minste: Bravado, YYZ, The Trees, One Little Victory, Secret Touch, Red Sector A, La Villa Strangiato en By-Tor & The Snow Dog. Op de Blu-Ray van 2009 staat dan wel alles, althans volgens Discogs. Iemand?

Wikpedia vermeldt als reden: “To reduce overlap with the band's 2003 release Rush in Rio”. Daar valt natuurlijk wel iets voor te zeggen, in 2004 kwam wel nog de EP Feedback uit, waarvan vier nummers ook hier worden gespeeld. Zoals altijd gun ik de artiest zijn volledige vrijheid, maar ik vind het een gemiste kans, het voelt onvolledig aan, ook al omdat de R30 toer (ter gelegenheid van, juist ja) de eerste Europese toer is sinds... 1992. Dan verdienen vooral de Europese fans een wondermooi souvenir als beloning voor hun geduld.

Ik ga er geen halszaak van maken maar tot 2011 met “Time Machine” blijft “In Rio” het enige livealbum met een volledig verslag van één en hetzelfde optreden. Natuurlijk is het weinig verbazend om deze drie muzikanten op een hoog niveau te horen en zien spelen, wel zitten er paar ferme verrassingen in de set die echt de moeite zijn.

Vanaf het begin al met R30 Ouverture, dat is een medley met fragmenten uit nummers van de eerste zes albums: Finding My Way, Anthem, Bastille Day, A Passage To Bangkok, Cygnus X-1 en Hemispheres. Het is een originele invalshoek en heel mooi gedaan, nochtans hebben ze keuze genoeg qua ijzersterkte openers, waarvan er nog een aantal op de eerste helft van R30 staan, nu ik er op let. Welkom is ook de terugkeer van Force Ten waarop je ook de eerste tekenen van slijtage op de stem van Geddy Lee hoort, hij moet iets meer moeite doen bij de hogere uithalen, hier en daar krijgt ook wat hulp. Ik ben geen kenner maar het lijkt dat hij te veel kracht op zijn stem wil zetten, waardoor hij in de grijze zone van haast roepen komt.

Schijf twee trapt af met een volgens mij eerste live versie ooit van Between the Wheels, nog een favoriet nummer van mij, heerlijke tempo's met die fantastische gitaarsolo. Ook heet ik Mystic Rhythms opnieuw welkom dat de aandachtige toehoorder op scherp zet, voor die drumsolo van Neil Peart. Die drumsolo... van negen minuten... met dat typische nauwkeurige spel van The Professor, zowel akoestisch als elektronisch. Die drumsolo waarvoor ik iedereen eens uitnodig om een aantal reaction video's te bekijken op Youtube, zowel kenners als leken schatten die solo op zijn waarde. Na zo'n inspanning verdient hij wel een adempauze die er komt met akoestische versies van Resist en Heart Full of Soul met Geddy en Alex op gitaar.

2112 (verkort), Xanadu en Working Man blijven klassiekers maar dan verlies ik mijn concentratie in een concert dat in de verkorte vorm een beetje als een kaarslicht uitdooft. Dat verklaart ook mijn slechts vier sterren, op het einde ontbreekt de punch meer en meer.

Wat is mijn eindoordeel hierover? Rush blijft op een hoog niveau musiceren, Geddy Lee wordt een dagje ouder in al dat multitasken waardoor zijn zang wel eens minder klinkt, setlists zijn altijd voer voor discussie en na ieder studioalbum wordt het natuurlijk niet gemakkelijker. Ik ga gewoon mijn gedacht zeggen, dankzij de EP Feedback komen ze naar Europa maar vier nummers in een set van twee uren is jammer, het hadden er drie moeten zijn, drie uren welteverstaan. Dan ging deze R30 dicht bij de volle lap aanschurken.

avatar van Running On Empty
Sir Spamalot schreef:
De Blu-Ray van 2009 staat dan wel alles, althans volgens Discogs. Iemand?
Als je de opgave op de blu-ray legt naast de volledige setlist op Setlist FM bevat deze schijf inderdaad het gehele concert. Hoewel dan niet een compleet concert klinken deze twee live CD’s van Rush op de R30 release wel erg lekker trouwens.