Mssr Renard
Ik ken Zappa niet goed genoeg om echt te kunnen beoordelen of Henry Cow daarop lijkt. Ik neig ernaar om dat te ontkennen.
Henry Cow heeft zijn voeten stevig in de britse avantgarde en heeft ook talloze invloeden uit de Canterbury Scene. Het is duidelijk een luisterplaat, want als je niet goed je aandacht bij de muziek houdt, dan raak je snel geïrriteerd door de vele, snelle en vreemde overgangen in tempo en nootsoorten. De vele dissonanten en vreemd geplaatste accenten helpen ook niet mee om de muziek toegankelijk te houden. Ergens heeft het ook wat weg van de totale gekte waarmee Fripp en King Crimson soms mee kwamen aanzetten.
Deze plaat luistert als een expressief schilderij; op het eerste gezicht (of gehoor) een totale chaos, maar bij diepere inspectie, een kundige, virtuoze en goede verzorgde plaat. Neemt niet weg, dat ik de eerste twee werken van de band veel beter geslaagder vind. Deze laatste Henry Cow-plaat zet mij dan wel weer op het spoor van de groep Art Bears, waar ik ook maar eens in moet gaan duiken.