Proto-Kaw - The Wait of Glory (2006)

Label: Inside Out

1. Nevermore (9:15)
  2. Relics of the Tempest (5:06)
  3. When the Rains Come (8:54)
  4. On the Eve of the Great Decline (4:49)
  5. Physic (5:42)
  6. At Morning's Gate (3:08)
  7. Melicus Gladiator (4:53)
  8. The Vigil (7:18)
  9. Old Number 63 (6:50)
  10. Osvaldo's Groceries (3:15)
  11. Picture This (6:30)
  12. One Fine Day (4:32)
Casartelli (moderator)
Sterke, consistente progrockplaat, waarin het Kansas-verleden meestentijds niet onder stoelen of banken gestoken wordt. 4*

avatar van vigil
een behoorlijk sterke plaat inderdaad, in ieder geval beter dan de eerste officiele

avatar van Jester
Dit is toch het bandje van Kerry Livgren?

jep!

inmiddels ter ziele...

avatar van Papartis
Zijn schijnbaar weer bij elkaar. Hebben een nieuw album uit.

Klopt ja.

Inmiddels is mijn Proto~Kaw voorkeur wat meer naar de voorganger van deze plaat verschoven. De tijd zal leren of "Forth" nog voor wat opschudding gaat zorgen.

Casartelli (moderator)
Ik haal er nog een halfje af. 't Blijft wel een voldoende omdat At Morning's Gate wel een mooie ballad is en er tegen het eind met Old Number 63 en Osvaldo's Groceries eindelijk wat pit in komt, maar tot die tijd komt het meeste toch wel erg traag op gang en wordt er wel erg moeizaam om een climax heen gespeeld.

avatar van RonaldjK
De tweede Proto-Kaw in de jaren 2000-bezetting. Hierop goede ideeën, maar omdat het meestentijds langzaam of midtempo is, mis ik pepers in de muziek.
Alle composities zijn van de hand van Kerry Livgren en in tegenstelling tot de voorganger staat hier geen werk uit de jaren '70 op. Die pittige oudjes kwamen voorganger Before Came After ten goede. Op dit The Wait of Glory ontbreekt bovendien een groots magnum opus, iets wat Livgren eigenlijk altijd op zijn albums weet te bereiken.

Opgenomen in het najaar van 2005 trad drummer Mike Patrum toe tot de groep als vervanger van Brad Schulz. Extra bandlid werd gitarist Jake Livgren, waarmee de groep een zevental werd, net als in de jaren '70. De jongste Livgren klonk frequent op soloalbums van zijn oom, waar hij ook leadzang deed. Dat doet hij hier solo op Melicus Gladiator en op On the Eve of the Great Decline voegt zijn stem zich naast die van leadzanger Lynn Meredith.
Ook opvallend is dat John Bolton naast de saxofoons nu frequenter de dwarsfluit erbij haalt. Kerry Livgren speelt niet alleen heerlijk gitaar, hier en daar is hij ook op toetsen te horen naast klavierenman Dan Wright.

Pas bij track 5 Physic komt er echt vaart in het spel, daarna gaat de voet wederom van het gaspedaal. Dit met de weliswaar fraaie ballade At Morning's Gate met een (digitale?) harp en een koor als in een klassieke Hollywoodfilm.
Andere hoogtepunten: in Relics of the Tempest ontstaat tijdens de gitaarsolo het grootse Kansasgevoel; de oosterse mystiek in de muziek van On the Eve of the Great Decline brengt veel sfeer; het stevige Melicus Gladiator is midtempo en bevat zowel een fraaie toetsensolo als een als viool klinkende gitaarsolo; in Old Number 63 klinken aangename fusioninvloeden.

Buitenbeentjes zijn de prog-met-knipogen van Osvaldo's Groceries met al zijn verschillende delen en tempowisselingen, plus de pop-met-blazers van afsluiter One Fine Day met gasttrompettist en hoornspeler Daryl Batchelor.

Onder het ijs zakt het nergens en fraaie ideeën zijn er genoeg, toch voel ik nergens opwinding. Wie echter van kalmere progrock houdt, kan er zomaar een sterretje meer bijdoen dan ik doe.
Het album verscheen tevens in een editie met bonus-dvd, waarop de nummers The Occasion Of Your Honest Dreaming, Words Of Honor en Skont zijn te zien.