The Fall - I Am Kurious Oranj (1988)

Label: Beggars Banquet

1. New Big Prinz (3:26)
  2. Overture from 'I Am Curious, Orange' (2:48)
  3. Dog Is Life / Jerusalem (8:54)
  4. Kurious Oranj (6:20)
  5. Wrong Place, Right Time (2:52)
  6. Guide Me Soft * (2:15)
  7. C.D. Win Fall 2088 Ad (4:41)
  8. Yes, O Yes (3:25)
  9. Van Plague? (4:56)
  10. Bad News Girl (5:22)
  11. Cab It Up! (4:54)
  12. Last Nacht * (3:56)
  13. Big New Priest * (3:08)
avatar van itchy
Een deel van de muziek van deze cd is geschreven voor een moderne dans-voorstelling, nadat het betreffende gezelschap een dans had gebaseerd op de Hey Luciani-single, die dit album voorafging. Dat verklaart waarschijnlijk waarom het album niet echt als een eenheid klinkt. Want naast de voor de dansers geschreven nummers staan er ook een aantal reguliere nummers op. Toch vind ik het een erg leuke plaat, met een paar flinke knallers. Het hele oeuvre vvan een band als Girls Against Boys (niets ten nadele van die band overigens) lijkt te zijn gebaseerd op het nummer New Big Prinz, wat op haar beurt weer de tekst van Fall-klassieker Hip Priest recycled. Ook Dog Life/Jerusalem, het titelnummer Kurious Oranj (met dubritmes!), Wrong Place, Right time en Cab it Up! staan bij mij recht overeind als essentiële Fall-nummers. En de rest is ook niet bepaald slecht.

dix
De dans-voorstelling indertijd betrof een opvoering door het ballet van Michael Clarke. Als ik het me goed herinner is dat zelfs opgevoerd tijdens het Holland festival.

Kaarten kon ik niet meer krijgen, maar wat ik me van de recensies daags erna herinner is dat de balletdansers legerkisten droegen. Leuk toch ?

Jerusalem is overigens één van de beste Fall-nummers wat mij betreft.

avatar van Paap_Floyd
Kurious Oranj vind ik toch ook wel erg vet. Mede daarom wordt ook dit Fall-plaatje wordt door mij gewaardeerd met 4*.

avatar van Toon1
Paap_Floyd schreef:

Bij mij precies hetzelfde. Kurious Oranj

fastpulseboy
new big prinz is ook erg fijn naast curious! erg fijn nummertje ook voor de dansvloer trouwens!

Jerusalem ook vet.

Mark E. Corrigan
Rockin' records...

tondeman
He.. issss.. NOT!!!-uh appreciated.

fastpulseboy
CHEERS!

tondeman
I was walking down the street-uh....

avatar van Omsk
Komen die zinnetjes op deze CD óók voor?

dix
Volgens mij is 'he is not... appriciated' van Hip Priest, en dus niet op deze plaat te vinden. Overigens worden bijdrages bij Fall-platen niet interessanter op deze manier.

avatar van itchy
Zinsnede komt voor op Hip Priest, én Big New Prinz!, maar natuurlijk als eerste op Hip Priest-ah.

avatar van Omsk
Ik heb hem meteen even binnengehaald, en warempel, het openingsnummer is een bewerking van Hip Priest

Vast geen nieuws voor andere Fall-adepten hier, maar van eind jaren '80 tot medio jaren '90 fall ik in een gat.

itchy schreef:

En het I Was Walking Down The Street-uh dan? Is Blindness weer een bewerking van een nummer op deze CD?

itchy schreef:

Oh, ik dacht dat ie daar 'He is nuts ...' zong.

Omsk schreef:

Nee, alleen het he-uh is not appeciated-uh.
Of Blindness een bewerking is? Ik zou het niet weten, maar het zou me niks verbazen

itchy schreef:
Blindness een bewerking? Ik zou het niet weten, maar het zou me niks verbazen

Kwam dat ' I was walking ..' ook niet voor op Traumatic Reflexxions van Von Südenfed ?

dix schreef:

Oh, ik dacht dat ie daar 'He is nuts ...' zong.

Mark E. Smith: He is not-ah...
Koortje: appreciated!

Zo gaat ie... dat ik jou dat moet uitleggen zeg

dix schreef:

Ken de plaat wel, maar tast hier in het duister!

itchy schreef:

Mark E. Smith: He is not-ah...
Koortje: appreciated!

Zo gaat ie... dat ik jou dat moet uitleggen zeg

Ja genant ...Ik heb deze (nog) niet op CD en mijn draaitafel zucht onder het onverplaatsbare gewicht van een paar honderd jewelcases

Omsk schreef:

Best leuke platen in deze periode, zoals Extricate, Code: Selfish en The Infotainment Scan

itchy schreef:

Dat vermoedde ik al op basis van de Peel-sessies uit die tijd. De losse platen moet ik nog eens appelstropen.

avatar van DjFrankie
DjFrankie (moderator)