Windhand - Soma (2013)

4. Evergreen (6:56)
  5. Cassock (13:45)
  6. Boleskin (30:29)
avatar van Don Cappuccino
De twee nummers die ik hiervan had gehoord waren veelbelovend en de plaat is in hetzelfde stramien. Toch is dit album veel te lang om over zijn complete speelduur te boeien. Ik ben best wel into stoner/doom maar wat Windhand hier presenteert is veel te monotoon. De riffs worden niet uitgediept en daardoor lijkt vooral het 31 minuten durende Boleskin gruwelijk lang te duren. Relapse maakt hier een keer een misser bij mij, dat is heel lang geleden. Doom kan zeer intens en meeslepend zijn in de lange composities (recente voorbeelden zijn Dark Buddha Rising en Ataraxie) maar dit is zowat slaapverwekkend.

avatar van trebremmit
Deze band staat volgend jaar op Roadburn.
Ben nu het eerste nummer aan het luisteren maar dat klinkt wel tof zeg! Beetje Acid King achtig.
Dit kun je ook niet vergelijken met een Ataraxie vind ik, die maken een heel anders soort doom.
Dit is stoner doom zoals bands als Electric Wizard maken.

Ben nu bij Cassock en vind het nog steeds erg goed dit, slepend maar ook wel een beetje catchy af en toe. Denk wel dat dit een topper in het genre gaat worden.

Collega's zijn er niet, dus heb 'm hier op kantoor eens aangezet

Klinkt best goed tot nu toe, maar het doet mij wel erg aan Electric Wizard denken. Zit pas op het tweede nummer, dus wie weet.

Volgend jaar op Roadburn op zijn minst eens binnenlopen bij ze, deze muziek doet het zeker daar op volumestand 11 wel goed.

avatar van RuudC
Goede plaat hoor. Ik was aanvankelijk wat sceptisch. Het debuut pakte me direct, maar hier duurde het even. Evergreen doet sterk aan Quest For Fire denken. Alleen dat laatste nummer had niet gehoeven.

24 November spelen ze bij ons in Amsterdam. In de OCCII. Samen met Pilgrim en Dresden/Leningrad.

avatar van eightynine
Album eindelijk binnen en dat klinkt gelijk nóg beter! Lijstje!

avatar van venderkets
Gezellig je laatste plaat nog even een half uur maken terwijl de eerste 5 ook al gemiddeld 9 minuten duurde. Geinig.

avatar van eightynine
Hm, zeker geen klachten van mijn kant. Lekker meedeinen met Boleskin.

avatar van bennerd
venderkets schreef:

Zo hoort het, als ware stonerdoom. Heel vette plaat, vreemd dat ik hier nog niet op heb gestemd.

avatar van cornucopia
Lage tonen. Fijn. Mindblowing. Live nog overweldigender.

avatar van robbizzel
Lekker lage tonen idd, maar voor de rest toch erg saai helaas. Doe mij maar goatsnake, voor mij nog steeds de beste stoner/doom plaat !

avatar van bennerd
Oh neen, ik verkies dan toch dit. Veel zwaarder, wat toch echt moet in dit genre.

avatar van trebremmit
Goatsnake vind ik nogal standaard, weinig verheffend, niet dat het slecht is hoor. Terwijl dit heerlijk zwaar en psychedelisch is, en de zangeres is vele malen beter dan die zanger van Goatsnake.

avatar van essence
Van die monolithische doom , zoals Windhand ze hier brengt, daar hou ik van. En juist die slepende, zich steeds herhalende riffs zijn niet slaapverwekkend zoals hierboven al eens geopperd werd, maar brengen je eerder in een wazige, transcendentale toestand. En dat is een subtiel doch wezenlijk verschil, jawel.

avatar van Don Cappuccino
Ik heb er een ster bovenop gegooid. Soma is een erg sterke stoner/doomplaat met een lekkere grungerand à la het meest fuzzy materiaal van Nirvana en Alice in Chains. Dorthia Cottrell's vocalen dolen zich een weg door de instrumentatie en het gitaarwerk is zeer overheersend. Boleskine vind ik ook beter dan een aantal jaar geleden, maar ik ben nog steeds van mening dat daar tien minuten vanaf had gekund. Vooral de laatste riff wordt gruwelijk uitgemolken.

avatar van trebremmit
Nu weer eens opstaan, was een tijd geleden, maar dit blijft wel een moddervette plaat. Cement uit de voegen van de muur door de zware riffs en duizelig door de hallucinerende zang, een dikke trip dat is het.