Sam Phillips - Cruel Inventions (1991)

Label: Virgin

1. Lying (3:52)
  2. Go Down (3:39)
  3. Cruel Inventions (3:00)
  4. Standing Still (3:10)
  5. Tripping over Gravity (5:22)
  6. Now I Can't Find the Door (3:36)
  7. Private Storm (4:11)
  8. Raised on Promises (3:11)
  9. Hole in Time (3:20)
  10. Where the Colors Don't Go (3:01)
Tomio
Geproduceerd door T Bone Burnett! Strijkers arrangementen door Van Dyke Parks! Medewerking van Elvis Costello, Jim Goodwin (The Call), Marc Ribot (gitarist van o.a. Tom Waits, David Sylvian)! Cover foto's verzorgd door Anton Corbijn!
Het kan niet anders dan dat dit een goed album is.
Sam (Leslie) Phillips zet hier een verzameling liedjes neer, die allen even spannend en smeuïg klinken, niet in de laatste plaats dankzij de magnifieke productie van haar ex-echtgenoot. De teksten zijn soms poëtisch, maar meestal mysterieus. Ik kan wel songs noemen die ik bijzonder vind (... Lying, Cruel Inventions, Private Storm, Hole In Time...), maar ik merk, dat ik dan al snel het hele album wil opsommen. Het meest opmerkelijke nummer is toch wel "Tripping Over Gravity", waarbij de melodie net zo mysterieus is als de tekst.
Sam Phillips wordt voornamelijk geroemd om haar met een Grammy genomineerde album "Martinis & Bikinis", de opvolger van dit album. Ik heb vanavond beide albums beluisterd: "Martinis & Bikinis" is zeer goed, "Cruel Inventions" is een meesterwerk!