Peter Tosh - Wanted Dread & Alive (1981)

Jamaica
Reggae
Label: Rolling Stones

1. Coming in Hot (3:40)
  2. Nothing But Love (5:05)

met Gwen Guthrie

3. Reggae-Mylitis (6:36)
  4. Rok with Me (3:44)
  5. Oh Bumbo Klaat (4:58)
  6. Wanted Dread & Alive (4:29)
  7. Rastafari Is (6:33)
  8. Guide Me from My Friends (4:02)
  9. Fools Die (For Want of Wisdom) (7:36)
  10. The Poor Man Feel It * (4:09)
  11. Cold Blood * (4:37)
  12. That's What They Will Do * (4:35)
  13. Rok with Me [Alternate Long Mix] * (6:19)
  14. Nothing But Love [Long Version] * (5:10)
Marcel²
Ook een goed album van Tosh, met hoogtepunt Oh Bumbo Klaat een heel mooi nummer. Op deze cd zijn de eerste 3 bonustrack ook goed. Voor de echte reggae liefhebbers probeer deze ook eens. Burning Spear ook een aanrader dat album

avatar van Madjack71
Inderdaad een prima album van Peter Tosh en de laatste met Sly & Robbie op drums en bas. Wegens andere visie op muziek, besloten laatstgenoemde om verder te gaan. Peter Tosh bleek niet altijd even makkelijk in de omgang te zijn.

Coming in hot is een prima opener. Die in liner notes gezien werd als een soort van antwoord op Bob Marley's Coming in from te cold. Blijkbaar ging het heel ergens anders over. Namelijk koorts. En firing shot shot shot...betekend meer als een repertoire van succesvolle nummers.

Nothing but love is een niet onverdienstelijke poging om reggae in contact te brengen met R&B. Geschreven samen met Gwen Guthrie die in de jaren '80 ook een hit had met; There's nothing goin' on (but the rent). Zoals gezegt niet onverdienstelijk, maar ook niet echt beklijvend.

Reggae-Mylitis is weer een echt Peter Tosh nummer, relaxed en loopt lekker door. Een koorts waar ik af en toe geen probleem mee heb om die te krijgen.
Rok with me, is een bewerking van een Wailers nummer uit 1966. Mooi gedaan en heeft ook wel wat van de spirit of Bob Marley.

Oh bumbo klaat, een van mijn favorieten van het album. Het houd blijkbaar een van de "vuilste" taal van het Patois in. Voor Peter waren het schijnbaar woorden die nodig zijn om een bepaalde vloek te verbreken. Het schijnt zelfs dat door het gebruik van de bovenstaande titel tijdens een One Love Peace Concert in 1978, daardoor 5 maanden later een bijna fatale aanval op hem werd gepleegd door de politie. Die sloegen hem totaal los en lieten hem voor dood achter....een Shitstem dat veranderd moet worden, zei hij daarna.

Wanted dread & alive is een uitkomst van de geschiedenis van oh bumbo klaat. Met name Dread & Alive ipv dead or alive zit een significant verschil in volgens Peter.
Rastafari Is...volgens Peter een spiritueel nummer en zo voelt het ook. Mooi gedaan door een artiest, die heilig ervan overtuigd was dat de koning van Ethiopie Haile Selassie I, de gezondene was.

Guide me from my friends, is niet echt een intiem nummer over vriendschap, maar handelt juist over verraad van degene die je naast staan...They will look right in your eyes, tell you the wickest lies...the will fry you in the end.
Fools die, is een prachtig sfeervol nummer. Dat eerder in de jaren zeventig ook door Bob Marley gezongen is. Het word ook Peter's Redemption Song genoemd, voor de onderwerpen die er aan bod komen.

Verder staan er een aantal zeer genietbare extra tracks op. Normaal hebben die voor mij niet echt een meerwaarde, maar bij Dread & Alive zijn ze van harte welkom.
The poor man feel it, past naadloos in de sfeer van het album en handelt over het bewust worden in welke miserabele staat de wereld is.
Cold blood handelt wederom over het wrede shitstem en Babylon een andere betekenis meegeeft..Babylon zijn politici en politie..Babylon is waar ze je vertellen dat wat verkeerd, goed is en wat goed, verkeerd is.

Zet daarbij nog een prima mix en een langere versie van Nothing but love en je hebt een zeer genietbaar album, van de king of reggae, zo genoemd na de dood van Bob. Het mag gezegt worden Peter Tosh is ook een hele grote. Talentvol, sociaal betrokken en eigenzinnig. Dat heeft hem tot mooie nummers gebracht.

avatar van Sven Vermant
Ik heb deze Cd vroeger tot in den treure geluisterd met een joint in de hand uiteraard .
Ik blow nu al jaren niet meer maar een nummer als Fools Die kan ik nog steeds waarderen.
Beetje jeugdsentiment voor mij.