Stel: Thom Yorke verlaat Radiohead of Kevin Shields laat My Bloody Valentine voor wat het is. Is er nog leven in de brouwerij als zo'n geluidsbepalend persoon de band verlaat? Iets soortgelijks overkwam de Britse indierockband Yuck. Na hun doorbraakdebuut Yuck, verliet frontman Daniel Blumberg de band om een solo-carrière te starten. Gitarist Max Blom nam het stokje over en Yuck maakte met Glow & Behold een doorstart. Maar werkt die net zo goed?
We gaan de spoiler gewoon meteen weggeven: ja, dat werkt zeker net zo goed. Het rauwe randje van het debuut is grotendeels verdwenen, en een meer uitgebalanceerd en dromerig geluid kwam er voor in de plaats. Op Glow & Behold krijgen we te maken met echte luisterliedjes die soms bijna tegen het gladde aan zitten. Gedragen indie-songs met rijke arrangementen, waarbij strijkers en blazers voor extra sfeer niet gemeden worden. 'Out Of Time' en 'Memorial Fields' zijn daar de beste voorbeelden van. Fantastisch in elkaar gestoken liedjes met een flink dromerig sausje. Het is goed om te horen dat de stem van Blom hier bij uitstek geschikt voor lijkt. Zijn rustgevende, wat hese stemgeluid geeft de liedjes een intieme sfeer mee.
Tegenover die echte luisterliedjes staan ook de stevigere singles. Qua geluid ligt het rockende 'Middle Sea' het meest in het verlengde van het debuut. Het mysterieuze, uit gitaarlagen opgebouwde 'Rebirth' doet echter weer denken aan de shoegaze die My Bloody Valentine begin jaren '90 de wereld in hielp. Het verslavende 'Lose My Breath' roept diezelfde shoegaze-veteranen in herinnering, maar geeft het geheel meer melodie mee. Het intense, stemmige en meeslepende 'Somewhere' is het aansteker-momentje van de plaat. Een hoogtepunt dat zorgt voor kippenvel.
Helaas volgen naar het einde toe een aantal nummers die niet behoren tot de hoogtepunten van de plaat. Met het semi-akoustische 'Nothing New' wordt de plank misgeslagen. De bijna Johan-achtige ballad 'How Does It Feel' mist ook veel aan de benodigde spanning. Met 'Twilight In Maple Shade' en de titeltrack herpakt Yuck zich vervolgens aardig maar het hoge niveau van het eerste half uur van de plaat wordt niet meer bereikt. Toch mag dat de pret niet drukken. Yuck 2.0 kan met deze grotendeels geweldige plaat prima voor de dag komen.
Van:
Daan's Muziek Blog