Ali Farka Touré - Ali Farka Touré (1984)

Alternatieve titel: Red Album

3. Cheri (4:35)
  4. Timbindy (5:40)
  5. Lalayche (5:28)
  6. Ketine (7:10)
  7. Laisse les Phases (4:35)
  8. Baliky Lalo (3:40)
avatar van potjandosie
het debuutalbum op de westerse markt van de Malinese grootmeester werd vanwege de rode hoes simpelweg "Red" genoemd. er bleken al 6 of 7 cassettes met muziek van de man in Mali in omloop te zijn. een selectie daarvan werd in de jaren 80 uitgebracht op de LP's "Red" (1984) en "Green" (1988) vanwege de groene hoes.

het verhaal erachter is dat de BBC radio 3 d.j. Andy Kershaw in 1986 een platenwinkel in Parijs bezocht en in de uitverkoopbakken nietsvermoedend de LP "Red" kocht, uitgegeven op het Disques Esperance label dat gedistribueerd werd door het Franse Sono Disc. thuis in Engeland begon hij deze muziek te draaien en bleek deze Afrikaanse akoestische blues bij de luisteraars aan te slaan. even later bezocht hij een "African music gig" in Londen (Town and Country Club) waar hij Anne Hunt ontmoette, 1 van de oprichters van het World Circuit label en sprak hij haar aan "We've got to find this guy called Ali Farka Toure" en "We've got to bring him to the U.K.". Anne Hunt ging naar Mali en vond de man. niet veel later maakte hij zijn UK debuut in dezelfde club voor een zaal met enthousiaste fans en werd dit album in Engeland uitgebracht.

op dit "Red" horen we Ali Farka Toure op zijn puurst met de man op zang en gitaar en een 2e stem van Hammar Sankare die tevens bescheiden percussie speelt, waardoor de muziek als een spontane sessie aanvoelt. hoewel zijn latere albums, zoals "Savane" en "Talking Timbuktu" met Ry Cooder eveneens geweldige muziek bevatten, heeft zijn muziek zelden zo authentiek geklonken.

de re-issue in 2004 van deze "digitally remastered" albums op cd in een 2-cd set (World Circuit) klinkt als een klok. de oorspronkelijke opnames vonden plaats in "the early eighties at Radio Mali Studios, Bamako, recorded by Boubacar Traore, Jean Claude & Ali Farka Toure".

All songs by Ali Farka Toure

voor wie iets wil weten over de teksten die nogal "basic" zijn:

1. La Drogue - A song to educate the young not to take drugs
2. Ali Aoudy - In praise of the late Ali Aoudy, a great Malian hero who worked with Modibo Keita to gain Mali's independence
3. Cherie - A love song
4. Timbindy - A love song telling of the attempts to seduce a reluctant girl
5. Laleiche - Love song about the problem of a poor boy in love with the daughter of rich parents
6. Ketine - An ancient theme encouraging us to seek justice where there is injustice
7. Laisse les Fases - Do not do wrong as you will lose your true self
8. Baliky Lalo - Tells of an old man who seeks out young girls