BZN - The Bastard (1971)

Label: Negram

1. The Bastard (5:23)
  2. Dizzy Miss Lizzy (4:50)
  3. The Man in the Wood (3:01)
  4. Delirium (3:23)
  5. Bad Bad Woman (2:36)
  6. Second Autumn (6:29)
  7. She's Back Again (3:24)
  8. Searching (3:40)
  9. Rock and Roll Woman (2:45)
  10. Wilhelmus (0:57)
Wat waren ze toen nog lekker ruig!

avatar van HiLL
Ja de rockers waren het destijds nog. O leuk Dizzy Miss Lizzy.

avatar van Saldek
Lekkere rockmuziek met een lekkere hammond, lekkere dwarsfluit, lekker gitaarwerk en lekkere songs. Nummers die er mijns inziens echt uitspringen zijn toch wel 'The bastard' en 'Second autumn'. Zeer strakke songs. Het enige wat ze wat mij betreft mogen laten is het Wilhelmus als afsluiter. Wat me wel opvalt is het wat tragere gitaarwerk. Ik heb ze wel eens sneller en geraffineerder horen spelen. Maar ja, kan niet alles hebben. 3,5

avatar van FunkStar
Bad Bad Woman klinkt toch wel anders dan bijv. Mon Amour!

avatar van kaztor
Positieve reacties op BZN bij Musicmeter.... vindt je hier!

Pieter Paal
Ik heb dit album (in 1994 als cd) gewoon uit nieuwsgierigheid gekocht.
De compilatie 'In the beginning 1967-1970' had ik al in mijn verzameling en daarop hoorde je al die koerswijziging van Beatle-achtige songs naar het wat meer rockgerichter werk.
Het album is niet zo heavy als Led Zeppelin of Deep Purple, maar refereert meer aan het geluid van The Who van eind jaren 60/begin jaren 70.
Jan Keizer was in die tijd een hartstikke goeie drummer en een soort kruising tussen Animal uit 'The Muppet Show' en Keith Moon van The Who. En die Jan Veerman heeft echt een superstrot.
Die 2 Tollen en die Tuyp waren muzikaal ook niet mis.
'The man in the wood' is de enige song die nogal Beatles (Norwegian wood)-achtig klinkt.
The Beatles hadden op hun album Help! ook al Larry Williams 'Dizzy Miss Lizzy' gecoverd en BZN speelt het op dezelfde manier als zij.
Behalve het 'Wilhelmus' is alles lekker recht toe, recht aan.
In mijn collectie heb ik ook nog de cd 'The best of BZN' (van Music for Pleasure) dat zich vooral richt op begin jaren 70 en eindigt bij 'Malle Moer'.

Pieter Paal
Jan Keizer had in deze tijd nog 2 nieren.

avatar van Sjaan
Drumt hij daar dan mee??

Sjaan schreef:
Drumt hij daar dan mee??

Dat moet je hem aan hem of aan zijn andere nier vragen ...

avatar van Saldek
Hemellief, deze nu aanstaan verbaas ik me toch maar weer....wat een fraai stukje good old fashioned vette muziek is dit. And Second Autumn is zóóó lekker! Met die dreigende hammond in het midden........En het lekkere Dizzy miss Lizzy, ook zo lekker. En het rockt maar door, al moet je in je 'mind' wel even terug gaan in de tijd. Het kan niet tippen aan Black Sabbath of Floyd of iets.......of ouwe Earring, het heeft er allemaal soms iets van weg. Laat ik het zo zeggen: bands als Survivor, Bryan Adams en Heart waren echte rockers in de eighties maar voor het echte 'betere' werk moest je toch naar Iron Maiden gaan, of Marillion, Metallica, Dio etc.
In die context moet je deze seventies-rockmuziek zien denk ik.
En dan 'The Man in the Wood'.........een machtig mooie jaren-zeventig-ballad waarin de dwarsfluit niet ontbreekt. Een ballad zoals je ze niet meer hoort............wat had ik gestemd? 3,5?
Die schroef ik op, beslist. 4* , zekers.

avatar van RoyDeSmet
Ik had laatst een kaartje gewonnen voor de TV-opnames van de Volendammer Top1000 en besloot uit nieuwsgierigheid even langs te gaan. Normaal gesproken heb ik niets met Volendammer muziek, maar ik heb er geleerd dat er in de jaren '70 behoorlijk goede muziek werd gemaakt in Volendam!
Grootste verrassing was de BZN met 'Bad Bad Woman'. "Wie zijn dit? The Left Side? BZN?! Maar dit is ROCKMUZIEK!".

Ik heb dit album nu in zijn geheel opstaan. Vergeleken met de rest wat deze band heeft gemaakt is dit natuurlijk fantastisch, maar vergeleken met het andere aanbod aan rockmuziek in die tijd, in binnen- en buitenland, is dit niet echt top ofzo. Toch vind ik dit een fijn plaatje om eens te beluisteren.

avatar van namsaap
Alleraardigst album van BZN. Duidelijk te horen dat ze The Who erg goed vonden

avatar van josthehague
Begin tijd van Bzn lekker ruige muziek, dat geld ook voor George Baker Selection

Kon mijn oortjes niet geloven toen ik de verzamelaar uit 1974 hoorde. Is dit werkelijk BZN? Ja dus....zijn het spoor muzikaal gezien bijzonder bijster geraakt nadien, maar commercieel wel helemaal binnen. Een mens moet in het leven nu eenmaal prioriteiten stellen, zullen we maar zeggen.

avatar van Boermetkiespijn
And while I rape you
I'm gonna let you die
I'm gonna let you die

Dit is nu niet bepaald een tekst die je van BZN zou verwachten. Vind het een vrij onsmakelijke tekst, maar los daarvan is dit een prima album! "Dizzy Miss Lizzy", "Rock And Roll Woman" en de sloppy instrumentale versie van ons "Wilhelmus" zijn mijn favorieten.

avatar van RockSpecial
Waanzinnige Neder-rock-pop LP van BZN toen der tijd !! Onbegrijpelijk dat dit toen bijna niets deed. Had ook een buitenlands succes kunnen worden. Het nummer 'Bad Bad Woman' had van Status Quo kunnen zijn !!! Ook de andere nummers op deze toch wel bijzondere LP zijn allemaal top !!!