Brainstorm - Hungry (1997)

Duitsland
Label: B.O.

1. Nails in My Hands (3:11)
  2. King of Fools (3:52)
  3. Innocent Until Caught (4:58)
  4. The Other Side (6:53)
  5. Tomorrow Never Comes (3:29)
  6. Liar's Edge (4:53)
  7. Tell-Tale Heart (3:44)
  8. Welcome to the Darkside (5:10)
  9. Bring You Down (4:20)
  10. Deep Down into Passion (4:35)
  11. Mr. Know-It-All (4:14)

met Ralf Scheepers

12. Liar's Edge (Demoversion) * (4:55)
  13. Live in Shame * (4:22)
  14. Kamikaze * (5:43)
  15. Up from the Ashes * (3:16)
  16. Blind * (4:23)
  17. Reach for the Sky * (5:08)
avatar van lennert
Nieuwe marathon! Nadat we Manilla Road onder de loep hebben genomen, is het tijd om over te stappen naar een helaas wat onderbelichte band als Brainstorm. Deze Duitsers hebben met Metus Mortis toentertijd mijn powermetalhart voor zich gewonnen met vrij Amerikaans-aandoende riff-georienteerde metal, die toch een lekkere dosis meezingbaarheid bevat.

Hungry is ook meteen het enige album dat ik nog niet van de band had gehoord. Die eerder genoemde Amerikaanse sound is hier helemaal aanwezig, aangezien ik meer vergelijkingen met Vicious Rumours, Metal Church en verscheidene thrashmetalbands hoor dan Duitse Helloween-invloeden. Je had me kunnen overtuigen dat huidige zanger Andy B. Franck op dit album ook gewoon zingt, aangezien zijn voorganger Marcus Jürgens erg vergelijkbaar klinkt (al zijn de zanglijnen wel beduidend minder aanstekelijk). De Duitse invloeden zijn slechts terug te horen in de simpele teksten en het soms Grave Diggeriaanse gitaarwerk (Bring You Down), maar verder is het vooral thrashy US-power metal.

De beste songs zijn Innocent Until Caught, The Other Side en Welcome To The Darkside. Het met Ralf Scheepers gezongen Mr. Know-It-All is eveneens zeer vermakelijk. Niet al het songmateriaal is verder even sterk te noemen, mede door het soms wat scheeuwerige karakter van de teksten, maar het enthousiasme en zeer puike gitaarwerk zorgen bij mij toch voor een verdiende 4 sterren. Verrassend leuk!

avatar van RuudC
Een best gewaagd album om uit te brengen in 1997. Als ik Hungry in dat jaar had geluisterd, was ik vast erg onder de indruk geweest. Zeker vergeleken wat er in die tijd aan traditionele metal verscheen, maar twintig jaar na dato maakt het debuut van Brainstorm toch te weinig indruk. De solo's zijn erg goed. Het geluid is lekker Amerikaans en de zanger zingt sterk met slechts een licht accent. Het probleem van Hungry is dat de songs over het algemeen te weinig voorstellen. Het beklijft niet. Er is geen enkel nummer dat ik na deze luisterbeurt opnieuw wil horen. Het is een sympathiek debuut, maar meer dan een krappe 3,5* zit er niet in.