John Talabot - DJ-Kicks (2013)

Spanje
Dance / Electronic
Label: !K7

1. North Lake - Journey to the Center of the Sun (2:48)
  2. Pye Corner Audio - Underneath the Dancefloor (1:21)
  3. Maps - I Heard Them Say [Andy Stott Remix] (3:22)
  4. Pye Corner Audio - Zero Centre (2:49)
  5. Michael Ozone - Hetrotopia [Young Marco Remix] (1:50)
  6. Madteo - We Doubt (You Can Make It) (1:49)
  7. Harmonious Thelonious - The Grasshopper Was the Witness [Elmore Judd & Rowan Park Remix] (2:08)
  8. Tempel Rytmik - Anagrama (3:33)
  9. John Talabot - Without You (DJ-Kicks) (3:57)
  10. Axel Boman - Klinsmann (5:00)
  11. Residue Part One - Eno [Melodic Dub] (3:16)
  12. Bostro Pesopeo - Bonus Beats (1:25)
  13. Mara TK - Run [Moodymann Remix] (1:25)
  14. Alex Burkat - Shower Scene (2:28)
  15. Mistakes Are OK - Night Watcher (1:42)
  16. Unknown - #001 (3:38)
  17. Round - Glass (3:40)
  18. Max Mohr - Old Song (3:29)
  19. Samo DJ - Tai Po Kau (2:13)
  20. Motor City Drum Ensemble - Escape to Nowhere (5:53)
  21. Paradise’s Deep Groove - Innermind (2:16)
  22. Abby - Streets [Wraetlic Remix] (2:56)
  23. DJ Jus-Ed - Turn of the Century (1:15)
  24. Genius of Time - Juno Jam (2:18)
  25. Kron - Silikron [Jürgen Paape Remix] (2:31)
  26. Talaboman - Sideral (4:21)
  27. Pional - It's All Over [Locked Groove Rendition] (2:31)
Poa
Benieuwd! (of mag ik dat niet meer zeggen)

Talabot's mixen zijn altijd super, en uiterst origineel qua tracklist.

panjoe (moderator)
Vorig jaar kwam ik in aanraking met John Talabot via ƒin, zijn debuutalbum. Aangezien dance voor mij destijds een nogal onbekend gebied was waarin ik net mijn eerste stapjes waagde, werd mijn perspectief op het genre nogal omgegooid door dit album. De veelzijdigheid en hybriditeit van Talabots muziek, de links naar hiphop, funk, synthpop en noem maar op, verbaasden mij als danceleek enorm, en droegen bij aan mijn motivatie om de wereld van dansbare muziek verder uit te diepen. Terwijl ik dit aan het doen was trok ik al snel richting het beluisteren van mixen, juist omdat ik zo geprikkeld werd door die veelzijdigheid en hybriditeit. Conventionele albums, gemaakt door één artiest, zijn me vaak te rechtlijnig, te veel vastgepind op één genre, trucje, geluid of stijl om mijn aandacht over de gehele duur vast te houden en echt te beklijven als geheel. Ik werd dan ook aangetrokken door sets van artiesten als Sasha, Nicolas Jaar en Four Tet, die er duidelijk plezier in hebben de beperkingen van genregrenzen te negeren en die barrières te doorbreken.

Binnen mijn beperkte beeld van house, een genre dat ik steevast associeerde met de onvriendelijke sfeer in Zaandam-centrum op zaterdagavond, met zijn opgepompte brulkikkers in strakke polo's die met gespannen kaken agressief stonden te kijken vanachter hun zonnebrillen, ontstond meer en meer ruimte voor herziening. Begin dit jaar, toen ik mijn nieuw verworven perspectief op deze muziek echt begon te waarderen, liep ik toevallig een set van John Talabot tegen het lijf. Waar mixen bij mij vaak enige tijd nodig hebben om helemaal te bezinken, wist deze me eigenlijk gelijk te boeien. Dit komt wellicht mede doordat mijn interesse zich steeds breder uit was gaan waaieren in de maanden daarvoor, en doordat een paar van de richtingen waar ik geïnteresseerd in was in zijn mix duidelijk vertegenwoordigd waren: naast house was er een duidelijke afdruk voelbaar van elektronica, funk, afrobeat, hiphop en soul.

Hoewel ik zo goed als geen van de artiesten op deze DJ-Kicks kende (en ik de enkeling waar ik wel bekend mee was heb leren kennen via Talabots livesets), was het mij van tevoren al wel duidelijk uit Talabots eigen werk, en zéker uit zijn mixen, dat hij en ik wel op één lijn zitten wat betreft housemuziek. Het mag dan ook geen wonder heten dat ik uitkeek naar deze plaat. En boy o boy, John heeft me niet teleurgesteld. De basis van deze plaat is langzame, stroperige, broeierige housemuziek. Deze basis wordt opgesmukt met de duidelijke verwijzingen naar funk, afrobeat en soul die mij zo aanspraken in veel van zijn livesets - heel lomp en overtrokken gezegd: de funk is veelal aanwezig in de baslijnen, de afrobeat in de percussie, de soul in de harmonieën. Echter, wat ik vaak een beetje miste in zijn mixen was de wat meer duistere, diepe, reflectieve atmosfeer van zijn soloplaten. En in deze DJ-Kicks vind ik dat hij heel goed de balans vindt tussen deze twee, voornamelijk dankzij de keuze van nummers en de afwisseling ertussen.

Ondanks de hoge verwachtingen die ik van tevoren had kan ik met vreugde stellen dat deze plaat me heeft overdonderd. De versmelting van stijlen die mij zo trekt in dit soort compilaties vindt hier plaats zoals ik het graag wil zien. Niet in de laatste plaats komt dit door de ruimte die Talabot geeft aan invloeden van 'zwarte' muziek (wat een nare term is dat eigenlijk ook, maar het moge duidelijk zijn wat ik ermee bedoel), muziek waar ikzelf toch wel meer comfortabel mee ben dan met de house die de onderliggende rode draad is, de bindende factor waarmee de uiteenlopende stijlen bijeen worden gehouden. De uniformiteit van deze mix, het gevoel dat het ondanks zijn brede oriëntatie binnen het genrespectrum toch een geheel is, laat zien hoe de veelzijdigheid van het genre geen beperking hoeft te zijn. En hoewel er nog genoeg te ontdekken valt, ben ik nog geen album tegengekomen dat dat zo overtuigend doet als deze DJ-Kicks.

Poa
Erg goed stuk! Zet hopelijk meer mensen aan om (deze) DJ-Kicks en andere mixen te beluisteren.

panjoe (moderator)
Dankjewel, en dat hoop ik ook.

Overigens nog even speciale vermelding voor Glass, wat een absurd mooi nummer is dat zeg... Doet me denken aan Nova van Four Tet en Burial. Natuurlijk nergens op internet te vinden, de naam "Round - Glass" kan je googelen tot je een ons weegt maar je vindt alleen maar ronde glazen dingen...

Poa
Een nieuwkomer volgens mij, ook verantwoordelijk voor deze nog uit te komen remix: The xx - Missing (Round Remix)

avatar van Goodfella
Niet perfect gemixt, maar wel nagenoeg perfect opgebouwd mixalbum dit. Talabot is echt heel erg goed hier, bevindt zich qua platenkeuze ergens tussen Holden en Dixon. Zwoel, warm, traag, tegelijk ook mysterieus en toegankelijk, precies de mooie melodieën eruit gepikt (Samo DJ) en eigenlijk ontbreekt alleen deze. 4,5*

Prettig om een cd aan te zetten waarvan je vooraf weet dat je hem in het allerslechtste geval heel erg goed gaat vinden. Heb via een Boiler Room set van Talabot al Motor City Drum Ensemble leren kennen, heel blij dat het fantastische Escape from Nowhere ook op zijn DJ-Kicks staat. Nu eens hopen dat mijn naamgenoot zich ook eens aan een DJ-Kicks gaat wagen.

avatar van madmadder
Ik schreef een recensie voor 8weekly.

John Talabot laat op DJ-Kicks horen dat zijn ongekend populaire debuut geen toevalstreffer was. Talabot weet namelijk met gevoel zijn favoriete songs met elkaar te laten versmelten.

avatar van peterb
Goodfella schreef:

Perfecte kernachtige recensie. Zo is het maar net. Ik ben het tot en met de waardering met je eens.

Linus Van Pelt
De sloderigheid moet toch jammer genoeg de pret een beetje drukken op deze fijne mix.

@ panjoe mooi omschreven verhaal over hoe je house muziek bent gaan waarderen. En er is nog zoveel meer mooi's

Twee tips 1 nummer en een compilatie cd

Nr: pachanga boys - time

YouTube - Pachanga Boys - Time (Original Mix)

En als compilatie album kan ik robag Whrume aanraden met wuppdeckmischmampflow

Hier een review ervan + tracklist RA Reviews: Robag Wruhme - Wuppdeckmischmampflow (Album) - residentadvisor.net

panjoe (moderator)
Bedankt, zal ze zeker beide checken! Vond de tip van Goodfella hierboven, ook een nummer van Pachanga Boys (een remix van Jagwar Ma - Come Save Me), overigens ook zeer, zéér nice.

avatar van GrafGantz
Weet er iemand of Talaboman een samenwerking van John Talabot is met iemand anders (Eboman? ) Of zou het gewoon toeval zijn dat die naam daar heel erg naar hint? Discogs heeft verder ook geen info.

panjoe (moderator)
Tenzij ik de komende weken nog op verborgen juweeltjes stuit, of ik een album van dit jaar compleet over het hoofd heb gezien, zal dit mijn nummer één van 2013 worden.

Hoewel ik het eens ben met de eerdere observaties dat Talabot het mixtechnische aspect, de manier waarop twee nummers worden geïntegreerd, zeker niet perfect beheerst, maakt hij dat m.i. ruimschoots goed met de keuze en plaatsing van de individuele nummers. Voor mij is de belangrijkste kwaliteit van deze mix, en misschien ook wel voor mixen in het algemeen, de manier waarop een groot aantal losse tracks tot één geheel worden gesmeed. Als dat, zoals hier, goed wordt uitgevoerd, zorgt de overkoepelende compositie ervoor dat nummers die op zichzelf niet zo geweldig zijn (ik noem een Unknown - #001, of een Residue Part One - Eno [Melodic Dub]) enorme meerwaarde krijgen dankzij hun positie tussen de voorganger en opvolger, en door hun bijdrage aan de algemene spanningsboog van de mix.

sanderw63
panjoe Glass doet mij heel erg denken aan Christian Löffler, ook een dikke aanrader .

panjoe schreef:
Dankjewel, en dat hoop ik ook.

SoundCloud heeft 'm: SoundCloud - Hear the world?s sounds

panjoe (moderator)

Ach ja, maar deze is gewoon uit de mix geknipt. Aangezien ik deze gewoon aangeschaft heb, heb ik hem al lang als uitgeknipte mp3, maar ik wil gewoon de hele track, van begin tot eind. In het digitale bestand dat je als bijgevoegde download van de site van DJ-Kicks kon halen staan bijna alle nummers in hun geheel, maar deze net niet...

Dat is waar. Ik heb ook nog niets gevonden over op welk label het is uitgebracht, ook op Discogs niet te vinden. Op AllMusic staat alleen dat Round in het echt Torsten Lindsø Andersen heet.

Op Witte Donderdag voor maar 16 euro in Nijmegen! En vier uur lang! Hoogste tijd om Without You van dichtbij te horen. Heel knap om met zo'n goede compilatie-cd je eigen nieuwe nummer toch het stralende hoogtepunt te laten zijn.

panjoe (moderator)
Wie dit kan waarderen, kan dit zekers te weten ook waarderen. Talabot die 2,5 uur lang back to back draait met Jamie xx, een mix die zeker uit dezelfde vijver gevist is als deze DJ-Kicks.

Blijkbaar is Round getekend bij Hivern (Talabot's label) en komt er een EP aan, hopelijk met Glass erop.

Deze remix van hem van the xx is ook erg fijn.

YouTube - The XX - Missing - (Round Remix) 2013

Die skipte Spotify altijd! Fijn nummer hoor. Ook Nicolas Jaar's remixvan Bjorke's Heaven is adembenemend sexy.

Freekje schreef:

Round - Glass / Float (2014)

avatar van Ernie
Heerlijk mixalbum!

panjoe (moderator)
Ernie, check ook die van DJ Koze en Motor City Drum Ensemble. Beide nog wat meer in jouw straatje, en beide naar mijn mening nog nét wat meer klasse dan deze.

avatar van Ernie
panjoe schreef:

Thanks
Die van DJ Koze heb ik ooit al eens beluisterd maar niet zo aandachtig, die van Motor City Drum Ensemble moet ik nog leren kennen. De DJ kicks sessies ben ik sinds kort echt beginnen appreciëren.

panjoe (moderator)

Volgens mij is het gewoon letterlijk #001 van Unknown: Unknown - #001 - YouTube.