Iron Mask - Fifth Son of Winterdoom (2013)

Belgiƫ
Label: AFM

1. Back Into Mystery (5:10)
  2. Like a Lion in a Cage (5:07)
  3. Only One Commandment (3:47)
  4. Seven Samurai (5:23)
  5. Fifth Son of Winterdoom (10:02)
  6. Angel Eyes, Demon Soul (3:22)
  7. Rock Religion (4:38)
  8. Father Farewell (4:43)
  9. Eagle of Fire (4:19)
  10. Reconquista 1492 (7:03)
  11. Run to Me (4:37)
  12. The Picture of Dorian Grey (7:54)
  13. We Were Brothers * (1:17)
Jeddy van Est
Ik heb dit album gisteren al in de brievenbus gevonden (3 dagen voor de officiële releasedatum), omdat ik de CD bij de band zelf gekocht heb. Inmiddels heb ik er al 5 keer naar geluisterd en dat aantal zal nog hoog gaan oplopen, want wat is dit weer een geweldig neo-classical power metal album van Iron Mask, de vierde op rij! Met een speeltijd van 1 uur en en 6 minuten is dit het langste album van deze Belgische band tot nu toe, maar door de variatie tussen de nummers wat betreft tempo, lengte, teksten, en dergelijke, vliegt de tijd voorbij, en wil ik hem na afloop meteen weer opnieuw beluisteren.

Qua sound ligt dit album redelijk in het verlengde van zijn voorganger Black As Death. Ook de spectaculaire albumcover van Genzoman en de vertrouwde stem van de legendarische Mark Boals sluiten daar goed bij aan. Fifth Son Of Winterdoom is over het algemeen iets melodieuzer, rustiger en toegankelijker dan Black As Death.

Het titelnummer duurt 10 minuten en is daarmee het langste nummer dat Petrossi ooit heeft geschreven voor Iron Mask. Gelukkig 'verdient' dit nummer zijn lengte ook, en is het misschien wel mijn favoriete nummer van het album. Andere hoogtepunten zijn voor mij het aanstekelijke Back Into Mystery en Reconquista 1492, dat volgens mij live goed uit de verf zal komen ('Hail! Hail! Reconquer!' Ik zie het al helemaal voor me). Van dit album ga ik de komende winter (toepasselijkerwijs) nog vaak genieten.