Jon Dee Graham - Hooray for the Moon (2001)

Rock / Country
Label: New West

1. One Moment (3:23)
  2. The Restraining Order Song (4:05)
  3. I Go Too (4:04)
  4. Something Moves (4:17)
  5. Way Down in the Hole (3:29)
  6. Volver (4:01)
  7. Waiting for a Sign (2:42)
  8. Laredo (3:38)
  9. The Huisache Tree (3:20)
  10. Home (5:39)
  11. Tamale House #1 (3:51)
avatar van potjandosie
vanwege de positieve recensie van Mart Smeets in de VARA gids (2-8/12/23) van 's mans onlangs verschenen album "Only Dead for a Little While", dit album van de 64-jarige Texaanse singer/songwriter/gitarist Jon Dee Graham weer eens van stal gehaald. een man met een flinke staat van dienst. inmiddels meermalen beluisterd. de man was ooit lid van de rootsy hardrock/punkrock band met country roots "The True Believers" opgericht door de gebroeders Alejandro en Javier Escovedo, die slechts 2 albums maakten. hun muziek werd ook wel "cowpunk" genoemd.

de muziek van Jon Dee Graham laat zich moeilijk classificeren. doet wel enigszins denken aan vergelijkbare artiesten als Boris McCutcheon, Joe Ely, Calvin Russell, maar vooral de solo albums van Alejandro Escovedo.
hij zingt met een rauwe strot en zo klinkt het merendeel van zijn songs ook, rauw tot vuig op punky rockers zoals "Laredo" en "Home". de in het Spaans gezongen klassieker "Volver" krijgt hier een ruige versie, die mij deed verlangen naar de versie van Ry Cooder met de accordeon van Flaco Jimenez. de punky versie van het Tom Waits nummer "Way Down in The Hole" had, althans op mij, hetzelfde effect. de nummers waar wat gas terug wordt genomen, zoals de verhalende liedjes "Something Moves" met een fraaie dobro partij en "Husache Tree" bevallen mij het beste.

geen slecht album dit wat eenvormige "Hooray for the Moon", er wordt vakkundig op gemusiceerd door een strakke band, maar er staan m.i. te weinig memorabele nummers op die willen beklijven. wellicht dat een wat bredere instrumentatie met toevoeging van bij voorbeeld accordeon en harmonica dit album goed had gedaan.

album werd geproduceerd door Jon Smith
"Recorded under a waxing moon, July 30 to August 5, 2001 at Rumbo Recorders, Canoga Park, California"
(except track 4) recorded at Sound Horizons, Austin, Texas)

Jon Dee Graham: electric & acoustic guitars, lap steel guitar, vocals
Michel Hardwick: acoustic & electric guitars, dobro & pedal steel guitar