Pharoah Sanders - Jewels of Thought (1970)

Jazz / Avant-Garde
Label: Impulse!

1. Hum-Allah-Hum-Allah-Hum-Allah (15:04)
  2. Sun in Aquarius (Part 1) (8:22)
  3. Sun in Aquarius (Part 2) (19:56)
Ik Doe Moeilijk
Een album met dezelfe spirituele extase als het volgende album Karma. Op Sun in Aquarius is het geheel wat rauwer, het begint haast apocalyptisch. Amos Leon Thomas zingt mee, hij heeft een zeer karakteristieke techniek. Dit is eigenlijk een meesterwerk net als Karma, hoewel die een lichte persoonlijke voorkeur geniet.

avatar van Nakur
Dit klinkt wel erg heftig. Alsof iemand een compositie van Wagner uit elkaar heeft getrokken.

avatar van Supersid
Dat eerste nummer is het echt helemaal. Amen...

Mssr Renard
Deze plaat is nagenoeg even goed als Karma.

Kleine kritiekpunten: de kalimba klinkt too much en past niet echt in het geheel, en het hum-allah-jodel-chant gebeuren werkt een beetje op mn lachspieren.

Pluspunten: pianospel en sax van Lonnie en Pharoah. Ook de drums zijn bijna tribal, erg gaaf!

Sun in Aquarius is een freejazz-stuk wat in twee delen is, maar ik kom nauwelijks door deel 1 heen.
Jammer, want het eerste nummer is toch wel gaaf.

avatar van AOVV
Mssr Renard schreef:
en het hum-allah-jodel-chant gebeuren werkt een beetje op mn lachspieren.

Dat begrijp ik zeer goed, al kan ik het wel hebben. Leon Thomas, ook op meesterwerk Karma te horen, doet dat naar mijn mening erg goed, het werkt bezwerend en opzwepend. Al ligt het er hier, in vergelijking met The Creator Has a Master Plan, wel wat te dik op soms.

Verder gewoon een schitterende, spirituele track. Het tweede nummer (in twee delen) is de freejazz-tegenhanger, al is ook daar het spirituele onvermijdelijk aanwezig. Ontzettend eigenzinnig, zoals we Pharoah Sanders kennen natuurlijk.

Een album dat, net als Karma, meteen mijn aandacht weet op te eisen. Ik zal er zeker nog vaker naar luisteren, deze voeg ik gewoon toe aan mijn ondertussen toch al aardig lang lijstje met geweldige jazzplaten.

4 sterren voor nu.