Pharoah Sanders - Elevation (1974)

Jazz
Label: Impulse!

1. Elevation (18:01)
  2. Gretting to Sauid (4:10)
  3. Ora-Se-Rere (5:38)
  4. The Gathering (13:51)
  5. Spiritual Blessing (5:41)
avatar van we tigers
vrolijke jazz met Afrikaanse elementen. Lekker meezingen en dansen maar!

avatar van Barney Rubble
Een toegankelijk jazz-album van Pharoah Sanders. Het lyrische pianospel creëert meeslepende melodieën. Sanders zoekt met zijn spirituele saxofoonspel het contrast op. De blazerssecties zijn zelfs zo fluweelzacht dat ik ze verwacht terug te zien in de commercials van Robijn. Het album is op zijn best in de twee lange nummers, waar deze jazzer toegankelijke ritmes langzaam de chaos indrijft om ze vervolgens weer kundig van de dissonantie te redden. Met name Elevation roem ik hierom. Vroegah werd het mij namelijk bij de heftigere freejazz nog wel eens te heet onder de voeten. Deze compositie is het muzikale evenbeeld van pootjebaden. Prettig wennen aan het stevigere werk. Hoewel Sanders betere platen heeft afgeleverd, vind ik 'Elevation' wel ietwat miskend. Zeker een van de prettigste jazzplaten die ik ken.