Abattoir - Vicious Attack (1985)

Label: Combat

1. Screams from the Grave (3:22)
  2. Vicious Attack (Maniac) (2:50)
  3. The Enemy (3:11)
  4. Ace of Spades (3:00)
  5. The Living and the Dead (3:43)
  6. Stronger Than Evil (3:16)
  7. Don't Walk Alone (3:03)
  8. Game of Death (5:04)
avatar van Guinness1980
Leuk metalalbum van Abattoir, tevens het enige werk dat ik van hun ken.

Ace of spades (Motörhead cover) is ook leuk gedaan.

Sir Spamalot (crew)
Mag ik dit debuutalbum van deze volbloed Amerikaanse Speedmetal groep heel smakelijk vinden? Ja, het is goed, het is vijfentwintig jaar oud en het jong metalgrut zal dit zo ouderwets vinden. Ik vind het heerlijk: een op hol geslagen drummer en bassist, een zanger die tekeer gaat als een brandweersirene en twee gitaristen die vuurwerk spuwen. Plastisch genoeg? Ik dacht het ook. Hier staat ook een cover van Motörhead, de legendarische Ace of Spades, zoals collega Guinness1980 al aangaf. Het heeft een ferm trek weg van Agent Steel en volgens mij heeft Juan Garcia van Agent Steel op een blauwe maandag bij Abattoir gespeeld. Wil de trotse eigenaar van dit album hierover haar/zijn licht schijnen. Een klein half uurtje speedmetal, niet nadenken maar meedeinen op de muziek.

avatar van HammerHead
Streker nog John Cyriis heeft nog een blauwe maandag gezongen bij Abbatoir, voordat samen met Garcia Agent Steel werd opgericht. Luister maar eens naar de demo van het nummer Screams from the Grave op de Metal Massacre IV compilatie.

Hammerhead, thanks dude!

avatar van Kronos
Dit debuut van Abattoir hadden we vroeger niet in huis, maar het is de moeite om het 25 jaren na de feiten alsnog te ontdekken. Een pakje sneller en ook wat rauwer dan de opvolger maar zeker niet minder genietbaar. Wel een wat korte speelduur en dan nog met een cover erop, al is het wel een goede.

Sir Spamalot (crew)
Het blijft zovele jaren later heerlijk: dat gejaagde, dat manische, die voortdurende dreiging om de volgende bocht te missen en toch slaagt men erin, op twee wielen. Laat dat mijn definitie zijn van speed metal van de jaren tachtig. Men kon even goed spelen als nu, maar de producers konden er niet altijd weg mee vandaar dat het soms rommelig klinkt en laat ik nou net dat zo plezant vinden. Ik vergeleek het onlangs bij bezoek aan een goede kameraad met een typische bruine kroeg: er scheelt van alles aan, het is niet zo afgelikt proper als de moderne kroeg maar het bevat tenminste een ziel en dat geborgene wanneer je vaste stamgast bent. Screams From the Grave blijft een icoon als opener en is Ace of Spades van Motörhead niet zo’n nummer dat je quasi onmogelijk kunt verknallen? Nadeel is natuurlijk dat je best zo dicht mogelijk bij het origineel blijft want anders staan pek en veren klaar. Pioniers van die begindagen worden later ingehaald, dat is hun lot, dezelfde pioniers vonden wel de gaafste riffs uit, aan hen blijven die inhalers schatplichtig.

buizen
Een elpee van zevenentwintigeneenhalve minuut. Da's erg kort, maar het is dan ook speedmetal..
Dit was destijds een zeer zeldzaam te verkrijgen liefhebbersobject. De distributie was toen echt nog niet zo zoals het nu is. Ik heb 'm zelf op cassette gehad, via een netwerkje van mensen (zoals ik) die handelden, vanuit het welbekende slaapkamertje, in metal-opnames, vooral bootlegs. Kwam er bij m'n ouders thuis opeens post uit Japan of San Francisco, dat was gewoon magisch. Internet bestond niet, je schreef brieven en je stuurde en ontving VHS-banden of cassettebandjes en je had de Aardschok en getypte lijstjes die circuleerden.. Wij waren pioniers.
Inmiddels heb ik al jaren deze geweldige EP/elpee in huis.

Maar ik dwaal af, album klinkt wat als ADHD-Accept in het kwadraat. Grappig is de cover van Motörheads 'Ace of Spades'. Mag het graag zo nu en dan nog eens opzetten.
Maar een (Franse) band als H-Bomb vind ik veel beter, uit die periode.

avatar van da dude
Volgens mij was deze destijds goed verkrijgbaar, op Roadrunner. Maar dat is gezeur in de marge. Mooie tijd idd, keek destijds erg uit naar dit album omdat ik via tapetrading de demo al te pakken had weten te krijgen. Ik meen met de beide eerste nummers van dit album. Slecht geluid maar de energie spatte er vanaf. Deze "langspeler" viel wel een beetje tegen, met name door de matige kwaliteit van de rest van het songmateriaal. Zodanig dat ik de opvolger The Only Safe Place destijds links heb laten liggen. Fout! Die is namelijk veel beter. Steelwing heeft heel goed naar dat album geluisterd volgens mij