Epica - Retrospect (2013)

Alternatieve titel: 10th Anniversary

Label: Nuclear Blast

1. Introspect (4:20)
  2. Monopoly on Truth (7:08)
  3. Sensorium (6:04)
  4. Unleashed (6:23)
  5. Martyr of the Free Word (6:24)
  6. Chasing the Dragon (8:08)
  7. Presto (3:07)
  8. Never Enough (5:47)
  9. Stabat Mater Dolorosa (4:08)

met Floor Jansen

10. Twin Flames (5:02)
  11. Serenade of Self Destruction (10:09)
  12. Orchestral Medley (7:52)
  13. The Divine Conspiracy [Anniversary Edition] (7:38)
  14. Delirium (6:10)
  15. Blank Infinity (5:03)
  16. The Obsessive Devotion (7:56)
  17. Retrospect (4:27)
  18. Battle of the Heroes & Imperial March (6:25)
  19. Quietus (3:59)

met Yves Huts, Jeroen Simons en Ad Sluijter

20. The Phantom Agony (9:21)
  21. Cry for the Moon (12:23)
  22. Sancta Terra (5:49)

met Floor Jansen

23. Design Your Universe (11:09)
  24. Storm the Sorrow (5:42)
  25. Consign to Oblivion (9:43)
  26. Outrospect (3:57)
avatar van Metalhead99
Voor zij die het concert voor het 10-jarig bestaan op 23 maart dit jaar gemist hebben: het complete concert op DVD/CD of Blu-ray/CD. Natuurlijk ook leuk voor de liefhebbers die aanwezig waren en die het weer terug willen zien.

avatar van Dr.Pat
Heerlijke dvd die de avond ook goed weergeeft. Het geluid was ook toen al goed, maar nu krijgt het orkest en koor ook de ruimte die ze verdienen, alhoewel ze tijdens de Epica nummers slechts summier in beeld worden gebracht.
De overdaad aan lichtbundels vond ik toen ook al opvallend, maar is op de dvd echt net zo aanwezig als in het Klokgebouw.
Muzikaal is het een reis door het 10 jarig bestaan van deze band, waarbij alle cd's goed worden bediend.
Jammer dat Simone niet overal even goed zingt als op de cd's, maar dat is ook echt het enige smetje op deze overigens supermooi uitgevoerde box!
Hulde, en nog vele jaren! 12,5 jarig jubileum weer zo'n feestje?

avatar van Darkzone
Net de blu-ray/cd-set besteld bij onze oosterburen.
Na wat beelden op youtube gezien te hebben, begon het toch weer te kriebelen, terwijl ik mijn interesse in Epica na hun laatste cd een beetje kwijt ben geraakt. Maar ja, de donkere maanden komen er weer aan, dus ook het stevigere werk wekt weer mijn interesse

Jammer alleen dat Twin Flames (mijn favoriete Epica nummer) niet goed uit de verf lijkt te komen (op cd). Wel erg tof dat ze hem hebben gespeeld.

avatar van Darkzone
Op blu-ray en in 5.1 surround klinkt Twin Flames een stuk lekkerder. Vanmiddag de eerste blu-ray (eerste helft van het concert t/m Blank Infinity, die helaas bruut wordt afgekapt na de laatste noot!!) opgehad en baal dat ik er niet bij was, want wat een show. Ook erg mooi dat het orkest ook zijn eigen gedeelte krijgt (de Orchestral Medley, en op de tweede schijf met Battle Of The Heroes/Imperial March).

Het eerste echte hoogtepunt is een schitterende uitvoering van Chasing The Dragon, een nummer waarop elke fan zou moeten stemmen om hem in de Top 2000 van dit jaar te krijgen! Ook het klassieke duet met de nieuwe zangeres van Nightwish (!!) Floor Jansen is prachtig, net als Twin Flames. En misschien het absolute hoogtepunt van de eerste helft van de show is denk ik Serenade Of Self-Destruction. Hier komen zo'n beetje alle elementen van Epica samen in één erg krachtig en energiek nummer.

Later deze week de tweede blu-ray opzetten ter beoordeling.

avatar van Darkzone
Hoogtepunt van disc 2 is ongetwijfeld een fabuleuze uitvoering van The Phantom Agony met 2 geweldige dance-sequenties incl. bijbehorende lichtshow.
Misschien iets minder strak het tweede gedeelte. Ook ontbreken een aantal geweldige songs, maar feit blijft dat dit een geweldige weergave van het optreden is en je ook het gevoel krijgt er een beetje bij te zijn.

Jav-
Gaaf, zo'n weergave van min of meer het hele oeuvre van de band. Ik ben niet met alles van ze bekend, dus dan komt dit goed uit. Ben inmiddels begonnen aan m'n eerste luisterbeurt.

avatar van HeterodoxY
Nu maar hopen dat hierbij het orkest WEL te horen valt, in tegenstelling tot op de avond zelf...

avatar van Darkzone
Die is prima te horen, net als op de studio albums.

Jeetje wat klinkt dat LIVE slecht zeg. Alsof je naar een opera zit te luisteren. Gewoon iets TE.

avatar van Zagato
Door mijn merkwaardige fascinatie met Youtube reaction video's kom ik via via Sancta Terra van dit album tegen. Misschien moet ik mijn mening over (female fronted) symfonische metal toch wat bijstellen. Nadat een aantal Nightwish nummers erg goed landen hier staat de volgende symfo metal band hier op de deur te kloppen.