Heligoland - All Your Ships Are White (2010)

Australië
Label: Commission 45

1. Kiss Kiss Bang Bang (4:59)
  2. The Light Inside (3:23)
  3. Mapping Your Desires (4:59)
  4. A Year Without Sunlight (5:51)
  5. Nearness (2:42)
  6. Your Longest Breath (4:45)
  7. All Your Ships Are White (3:57)
  8. Corazon (6:21)
avatar van Chameleon Day
Dit is niet Tim ("Talk Talk") Friese Greene's Heligoland, toch?

Chameleon Day schreef:
Dit is niet Tim ("Talk Talk") Friese Greene's Heligoland, toch?

Nee, ik wist dat daar een opmerking over zou komen (en zeker van jou ). Deze band uit Melbourne, woont al jaren in Parijs. Ze hebben het stokje overgenomen van Cocteau Twins, kun je zeggen. Producer van dit album is dan ook niet toevallig Robin Guthrie. De ritmesectie van deze band, bassist Steve Wheeler en drummer Antti Mäkinen, maken ook deel uit van de begeleidingsband van Robin Guthrie (Robin Guthrie Trio).
Zangeres Karen Vogt doet wel denken aan Liz Fraser, maar zingt een paar octaven lager. Af en toe doet haar zang we ook denken aan Beth Gibbons. Heeft deze band dan wel een eigen gezicht? Ja, vind ik wel ook door het verwerken van drones en minimal synths in de multi gelaagde gitaarwaaiers van gitarist Dave Olliffe. Ik vind dit album een aanrader, zeker voor Cocteau Twins fans.

avatar van Chameleon Day
Ben nu aan het luisteren. Klinkt aangenaam. Wel iets te veel van hetzelfde, denk ik. Verder begrijp ik dat de band nog twee albums op zijn naam heeft staan (nog niet op MM).

avatar van Premonition
Voor dit album heeft de band nog twee albums gemaakt in hun Aussie periode. Na dit album zijn nog twee EP's verschenen. De eerste nogal electronisch van aard, de laatste wat meer de folk kant op. Beiden EP's weer geproduceerd door Robin Guthrie.

avatar van Chameleon Day
Nu weer eens aan het beluisteren. De opener is zeer fijn en meteen het beste nummer. Fraai gezongen. En toch begint vanaf track 3 m.n. de zang tegen te staan. Liz beheerst die kunst aanmerkelijk beter. Komt naar mijn gevoel vooral door het feit dat er geen duidelijke melodische lijn in zit. Geldt ook voor de begeleiding. Beetje onbestemd allemaal. En de zang zit soms tegen het valse aan. Ik hoor toch vooral veel effectbejag met galm. Hier en daar wat uitschieters. Afsluiter is dan weer wel raak.

avatar van Premonition
Sterkste tracks 1,2 en 8. De rest is aanmerkelijk zwakker idd.

avatar van Chameleon Day
Dat zijn ook mijn faves. Vanwege het (omvangrijke) matige middenstuk mijn waardering naar beneden bijgesteld....