Toyah - The Changeling (1982)

Label: Safari

1. Creepy Room (3:20)
  2. Street Creature (4:01)
  3. Castaways (3:57)
  4. The Druids (3:31)
  5. Angel and Me (4:47)
  6. The Packt (4:52)
  7. Life in the Trees (3:17)
  8. Dawn Chorus (3:53)
  9. Run Wild, Run Free (4:02)
  10. Brave New World (5:31)
  11. Warrior Rock * (3:30)
  12. Thunder in the Mountains * (3:50)
  13. Voodoo Doll * (4:00)
  14. Good Morning Universe * (3:38)
  15. In the Fairground * (3:14)
  16. Ieya 1982 * (3:48)
avatar van Saldek
Dit is een machtig album. Zoals dit album klinkt is het alsof ze de balance heeft weten te vinden tussen inspiraties voortgekomen uit de gothicscene, pop en rockmuziek. Duidelijk met de nadruk op rockmuziek, samen met haar interesse voor de mystiek, dragen zorg voor een album die sfeer aandoet van een fairy-tale. Toch is het een wat rauw album. Maar dat is niet zo gek als je bedenkt dat Simon Phillips het drumwerk doet (een grote naam en voorbeeld voor vele drummers) en de productie is verzorgd door Steve Lillywhite (producer van div. metalbands, maar ook van U2). Een album om je even te laten gaan in een andere wereld. Strak album.

Prachtig en vreemd, Dawn Chorus en creepy Room zijn proefjes van wat deze zangeres allemaal in haar mars heeft.. ken helaas niet alles van haar.

avatar van sq
sq
Het leuke van Toyah is dat het weinig gekend wordt, maar dat áls je dan iemand tegenkomt, die vaak ook het totale repertoire kent, én haar films, én haar TV-bijdragen etc..

Je bent dus (nog ?) een uitzondering, zou je kunnen zeggen. Ik kan je (natuurlijk) aanbevelen verder te luisteren. ´Anthem´ lijkt hier nog het meeste op, dus als je die niet kent zou ik dáár verder gaan.

Dat wist ik niet, ik vond haar toen altijd wel heel erg apart, maar heb er nooit veel achter gezocht verder. Ik ken nog wat latere platen van haar, maar meer via via. Ik zal eens op zoek gaan naar meerr.

avatar van Saldek
Ha die fems. Leuk dat je iets wilt proberen van Toyah. toch een kleine 'waarschuwing' is mogelijk wel op z'n plaats. Toyah is namelijk enorm divers. Helaas nooit echt doorslaggevend, maar ook voor de muziek geldt dat je eigenlijk met 1 album nauwelijks zou kunnen beoordelen.
Ze heeft namelijk heel bizarre dingen gedaan, echt. Maar net zo aanwezig in haar ouvre zijn de muzieksoorten die zooo enorm commercieel zijn dat het zoete er werkelijk vanaf druipt. Ik heb jouw top 10 bekeken en ben van daaruit zelf mijn aanraders gaan samenstellen die je naast Changeling mijns inziens het best zou kunnen proberen, denk ik :
- The blue meaning
- Anthem
- Warrior rock
- Prostitute
- Ophelia's shadow
Andere werken zijn ook beslist o.k. of gewoon goed te noemen. Maar denk dat je met dezen toch wel het best uit de voeten kan. Maar och........je moet het gewoon zelf maar zien natuurlijk. Even een groet van een eens zo grote Toyahfan.

Bedankt saldeK, ik zal er eens naar op zoek gegaan. Ik kan deze plaat ook steeds meer waarderen moet ik zeggen.. eigenzinnig, maar op een of andere manier werkt het bedwelmend. ik zal ook nog eens op zoek gaan naar die twee latere platen van haar die ik ooit eens heb geluisterd. leuk, om weer een artiest te herontdekken.

avatar van Flipper
fems schreef:

Vergeet het live-document Warrior Rock niet. Toyah in topform met een puike band achter haar. Met bv Simon Phillips op drums

avatar van Saldek
Dat livealbum is inderdaad subliem. Met de mighty Simon Phillips die er met z'n drums flinke bijdrage levert aan de kwaliteit van de songs. Luister maar naar 'War boys'. Opvallend vind ik dat bijna elke song op 'Warrior rock' vele mate beter klinkt dan studio, veel explosiever. Machtig album. En 'Ieya' dan..........o my o my. Als je overigens van medogenloos grillige muziek houdt is 'Prostitute' misschien wel iets. Klinkt bizar anders dan al haar andere werk.

avatar van Saldek
Dit is en blijft toch mijn favoriet van deze dame.
Door de fantasierijke landschappen in de muziek ben je als in een sprookjesbos, een bos met zowel boze heksen en monsterlijke creaturen als vriendelijke wijsgeren en druïden.
Want her en der ademt dit bos, dit sprookjesland, gothic and spooky geluiden en op andere momenten begeef je je op een andere planeet waar de verwondering om het nieuwe niets dan schoonheid biedt.
Ja, na een tijdje maar weer eens geluisterd te hebben is dit ongeveer de sfeer die ik er nog altijd in kan vinden.
Een consistent album die slechts één niemanddalletje kent, Life in the Trees, maar zelfs deze draagt iets van die mystiek waardoor het in balance is met de hogere kwaliteit van de rest van het album.
Ik kón het niet laten........, mijn favoriet als voorbeeld. Het bijgevoegde nummer is dan wel een zwaardere song van dit album, maar de sfeer is echt a perfect match:
The Packt

avatar van DjFrankie
DjFrankie (moderator)
Prima plaat al is die wel gedateerd in de jaren 80. Lekkere popwave.
Toyah is een vergeten persoontje in the 80's hoewel haar huwelijk met Robert Fripp wel weer bekend is, maar nooit het showbizz nieuws haalt.
Ik kende voor deze plaat alleen Be Loud, Be Proud.

Dawn Chorus is mijn favoriet hier.

avatar van Saldek
Ieder zijn eigen benadering natuurlijk, maar ik zie dit liever als een melodieus rock/wave album.
Dezen vallen natuurlijk ook onder 'pop', maar onder deze letterlijke benadering vind ik eigenlijk alleen de hitsingel Brave New World passen.
Maar 4 * ervoor is natuurlijk bijzonder terecht.

avatar van vigil
DjFrankie schreef:

Nou dat is sinds het corona gebeuren wel behoorlijk veranderd

Ze staan trouwens samen op Glastonbury dit jaar!