Wooden Saints - You Were the One Who Volunteered (2013)

Label: Rough Trade

1. What If the Parachute Won't Hold (4:08)
  2. Lion on a Leash (4:14)
  3. All Is Art in You (4:05)
  4. My Heart Is a Cave (3:36)
  5. We've Been Discovered (4:07)
  6. She Cuts the Highs (5:09)
  7. Warnings Don't Move You (5:13)
  8. Alpha Bravo Charlie Disco (4:15)
  9. We Love the Night (3:57)
  10. Daydreamer (5:10)
  11. Let's Skip the Poetry (4:24)
avatar van midnight boom
Opeens was daar begin vorig jaar vanuit het niets de band Wooden Saints met hun debuutplaat I Know Why You're House Is On Fire. Hoewel goed voor positieve recensies en optredens in Paradiso, De Wereld Draait Door en Oerol bleef groot succes uit. Maar daar laat dit tien-koppige gezelschap zich niet door uit het veld slaan. Hier is album nummer twee: You Were The One Who Volunteered.

Wooden Saints werd opgericht als project van Arjen de Bock en Viktor van Woudenberg die voor de livevertolking van hun debuut een gelegenheidsband van tien personen aantrekken. Een band met begaafde muzikanten uit onder andere Orlando, Bettie Serveert en GEM. Dat klikte goed. De nieuwe plaat werd grotendeels live ingespeeld in Silence Du Monde, een groot landhuis in Utrecht. Er werd niet gerepeteerd en veel blazer-, gitaar- en toets-arrangementen ontstonden al spelend. De plaat klinkt daarom ook niet altijd even helder opgenomen, soms wat krakend of rafelig, wat het karakter van de plaat intiem maakt.

Doordat de band het voorrecht heeft om over verschillende goede vocalisten te beschikken, klinken de tien liedjes divers en afwisselend. Toch kunnen we spreken van één geheel, dat qua sfeer ergens doet denken aan Broken Social Scene's meesterwerk You Forgot It In People. Maar anders dan die plaat blijft You We're The One Who Volunteered meer binnen de lijntjes, zonder ergens saai te worden. Daarvoor schrijft de band gewoon te goede liedjes. De melodieën zijn dikwijls goed gevonden en soms wat dromerig. Zo breekt de door Tessa Douwstra gezongen opener 'What If The Parachute Won't Hold' meteen mooi open, zorgt het Bon Iver-achtige 'Lion On A Leash' voor kippenvel en is de overgang van 'We've Been Discovered' naar 'She Cuts The Highs' subliem. Een organische en charmante plaat die tegen het einde aan net wat meer uit de bocht had mogen vliegen.

Van: Daan's Muziek Blog

avatar van kappottevic
zeer fijn plaatje! rustig inderdaad, maar erg lekker rustig. dromerig, zoals midnight boom zegt en lekker intiem en afwisselend.
heerlijk en absoluut een aanrader.
ga hem gauw luisteren op de vpro luisterpaal!

avatar van Sunderland
Live is dit gezelschap vreselijk leuk! De nummers klinken veel voller en er straalt een enorm plezier van de hele club af. Ook akoestisch erg goed!

avatar van Manuel
Heb ze ooit live gezien, en toen hun eerste album gekocht. Best leuk plaatje, maar niet heel veel gedraaid. Toen kwam dit album uit en ben ik het toch even gaan checken. Wat blijkt: ze zijn heel veel beter geworden en hebben hier een heel mooi album neergezet. Ik ben benieuwd naar de volgende.