Casino - Casino (1992)

Label: Verglas

1. Prey (10:38)
  2. Crap Game (5:46)
  3. Drunk (12:02)
  4. Crying Onto Baize (10:48)
  5. Stranger (4:56)
  6. Beyond That Door (11:59)
  7. My Brother's Keeper [Previously Unreleased] * (3:55)
Kingsnake
Vooral Geoff Mann schittert op deze plaat.
Karl Groom geeft wat aardige solii weg en Clive Nolan zorgt voor de nodige sferistische toetsenpartijtjes.

Lekkere plaat met weinig nieuws en soms duren de nummers net iets te lang.

Ozric Spacefolk
Schitterende conceptplaat over een gokverslaafde die een complot ontrafeld.

Mooi geschreven door Clive Nolan (muziek) en Geoff Mann (teksten).

Dit is één van de laatste platen die Geoff Mann (Twelfth Night) heeft mogen maken.

Andere bekende muzikanten zijn: Clive Nolan (Pendragon, Arena), Sylvain Gouvernaire (Iris, Arrakeen), Karl Groom en Jon Jeary (Threshold), Mike Stobbie (Pallas), Brian Devoil (Twelfth Night) en wat gasten.

De muziek klinkt als een kruising tussen Pendragon, Twelfth Nigth en Shadow Land, dus ideale Neoprog, zoals dat begin jaren 90 werd gemaakt.

Ozric Spacefolk
Als Beyond That Door éénmaal losbarst, wordt je toch wel getrakteerd op een stuk power. Geoff is toch wel een unieke zanger.

Mssr Renard
Eindelijk na al die jaren: Casino | Casino - Geoff Mann & Clive Nolan | Twelfth Night - twelfthnightuk.bandcamp.com

Op cd is deze denk ik heel moeilijk te verkrijgen.

Mssr Renard
Heerlijk om deze weer eens op te zetten.
Dit is nou pure nostalgie voor mij.

Er waren tijden dat ik mij helemaal liet onderdompelen in de neo-prog.
Deze plaat is een soort project van op dat moment bekende progrockers uit bands als Twelfth Night, Pendragon, Theshold en Iris.

Productioneel liet het nogal wat te wensen over. Het klonk allemaal nogal digitaal en klinisch. Maar als je daardoor heen luisterde, ontvouwde zich een mooi concept dat misschien wel wat te vergelijken is met Operation Mindcrime of Generation 13. Hoe dan ook, heb ik dit altijd een erg gave plaat gevonden.

En ik weet niet of het aan mij ligt, maar de plaat klinkt iets beter nu. Misschien hebben de heren achter Twelfth Night de plaat geremasterd.

Ik ben erg blij dat deze plaat nu makkelijker aan te komen is, en dat de nieuwe generatie stream-luisteraars ook deze plaat kunnen luisteren.

avatar van r.highwood
Dit juweeltje pas ontdekt op progarchives en heb het album inmiddels 2 keer beluisterd.
Onvervalste neoprog met een hoop bekende leden uit andere progrock bands uit de jaren 80 en 90.
Dit eenmalige project doet me ook denken aan Marillion's Script For A Jester's Tear, het meesterwerk uit 1983, terwijl Genesis richting de commerciële popmuziek ging, helaas...
Gelukkig is de progressieve rock nog steeds levend en dit conceptalbum een blijvertje, Play On!

avatar van Arjan Hut

Arjan Hut schreef:
Deze staat al 30 jaar op mijn verlanglijst, maar nooit tegengekomen.

Komt omdat het oorspronkelijke label (denk ik) niet meer bestaat, of niet meer heruitgeeft. Maar hij is integraal te koop via de Twelfth Night Bandcamp-site.

avatar van musicborst
Arjan Hut schreef:
Deze staat al 30 jaar op mijn verlanglijst, maar nooit tegengekomen.

Op Discogs staan er vandaag 24 te koop!

avatar van Arjan Hut
musicborst schreef:

Op Discogs staan er vandaag 24 te koop!

Bestellen is een mogelijkheid, maar ik houd van heel veel muziek, en beperk me daarom (ook uit praktische overwegingen) tot albums die ik vind in platenzaken en op beurzen. Maar idd, na 30 jaar is het wel eens tijd om door te pakken.