Moddi - Kæm Va Du? (2013)

Noorwegen
Pop / Folk
Label: Propeller

1. Mannen I Ausa (4:18)
  2. Blå Kveill (3:35)
  3. Togsang (2:59)
  4. VI Slakta Sau (1:20)
  5. Noens Ark (3:30)
  6. Grønt Lauv I Snyen (2:15)
  7. Kjerkegård Ved Havet (7:31)
  8. Krokstav-Emne (3:08)
  9. En Sang Om Å Fly (3:03)
Geweldige plaat weer,. Helemaal in het Noors, Moddi heeft het voor elkaar gekregen in een jaar twee platen van een extreem hoog niveau uit te brengen, erg knap. Ik denk de beste indie/folk artiest van dit moment.

avatar van Broem
Okay, dat is een verrassing. Ben razend benieuwd. Set the House on Fire is al maanden een favoriet album. Ik ga hem zien op 10 november a.s.

Zou alleen voor het mislukte 'VI Slakta Sau' een half puntje aftrek moeten geven, wat ik denk ik ook ga doen, maar het is gelukkig maar heel kort en het is te prijzen dat Moddi niet de makkelijke weg kiest.

avatar van keijzm73
Misschien niet populair om te zeggen, maar de taalbarrière zit me toch in de weg. Kan ik - als tekstenman - ook weinig aan doen vrees ik. En misschien wel juist bij deze muziek - bestaande uit kleine liedjes - waarbij de muziek moet leunen op degelijke teksten (en andersom). Ik wil dan toch weten/ begrijpen waarover het gaat. Ik kan niet doen alsof z'n stem een instrument is zeg maar. Bij 'Moddi' blijf ik lekker teruggrijpen op zijn onovertroffen debuut 'Floriography'. Muzikaal gezien is dit album niet slecht, maar het voegt voor mij ook niets toe! Het traditioneel aandoende 'VI Slakta Sau' vind ik dan wel weer authentiek en een aardig break-up nummer. Maar nee, ook daar moet 'Moddi' het niet van hebben..

Heel mooi album, muzikaal en zeker ook zijn stem die ik echt heel sterk vind. Maar een heel album in het Noors vind ik toch te veel, ondanks dat Moddi zon beetje me favoriete Singer Songwriter vind, voor mensen die de taal spreken of het niet irriteren is het natuurlijk prachtig.

avatar van Broem
Heb niet zo'n moeite met een vreemde (onbegrijpelijke) taal. De muziek van Sigur Ros, Kari Bremnes enz heeft daardoor extra aantrekkingskracht. Het geeft de muziek een mysterieus karakter. Heb overigens dit album nog niet gehoord. Beetje moeilijk verkrijgbaar. Hopelijk is er een stand op 10 november a.s. bij zijn optreden.

Bij sommige talen vind ik het ook niet erg, maar Noors klinkt in mijn oren zo onlogisch ofzoiets. Moeilijk uit te leggen, maar vast wel te begrijpen. Ik denk wel dat er weer een standje zou staan waar Moddi zelf achter staat na de show, deed ie vorige keren ook. Ik zie hem 7 November a.s. in Vondelkerk!

avatar van Masimo
Broem schreef:
Aye, voor mij geldt dat ook. Sterker nog: in het Engels vind ik Moddi een stuk minder boeiend. Dit heeft wel wat.

Noors klinkt wat mij betreft juist onwijs logisch, ook al begrijp ik er niets van. Niet zo vreemd, zoveel verschilt het ook weer niet van het Nederlands.

avatar van Broem
Mag hopen dat je nederlands dan wel begrijpt

avatar van Masimo
Wat zeg je?

avatar van Broem
Vanmiddag in Ottersum een prachtig live concert van Moddi gezien. In de kapel van poppodium Roepaen een bijna sacrale uitvoering van het prachtige werk van Moddi. Zo'n 75 toeschouwers hoorden een aantal perfecte "naked" songs van zijn werk. Moddie afwisselend op piano, gitaar of accordeon met naast hem een vrouwelijk bandlid op contrabas en zang. Betoverend mooi. Moddi is een introverte, sympathieke en beetje wereldvreemde artiest. Kaem Va Du op vinyl gekocht. Een van de betere concerten van de afgelopen tijd. Artiest, muziek, plaats en uitvoering klopten gewoon. Nu het album op de draaitafel. In het noors.

Live werden ook een aantal nummers van dit album gespeeld, en vond het toch wel erg mooi. Toch nog wat kansen geven dan maar

Joerii schreef:

Ok, jij was er ook. Mooi concert toch! Waar vind je dat nog tegenwoordig. Mooie ambiance en voor een prijs die nog te overzien is. Mooi hoe ze de 'kapotte' cd's op tafel hadden gelegd en het publiek de keuze liet om "iets" ervoor te betalen. Erg sympathieke gast die Moddi.

Ja, prachtig concert. Maar ik was in vondelkerk in Amsterdam, jij in Ottersum dus?

avatar van Broem
Vanavond voor het eerst dit Noors talig album in z'n geheel geluisterd. Is toch even wennen. Ik heb geen enkele moeite met een vreemde (onbegrijpelijke) taal. De nummers zijn wat 'puntiger' als op de voorgaande albums. Ik ben erg gecharmeerd van zijn ballads. Daar staan er wat minder van op. Bij de vinyl uitvoering zit een boekwerk met Engelse uitleg over de nummers op dit album. Ze gaan allemaal over het eiland waar Moddi is geboren en getogen. Mooie informatie over deze artiest die me toch behoorlijk te pakken heeft. Bijzondere gast met een bijzondere kijk op het leven. Die combi laat bijzondere liedjes horen.

avatar van Broem
0,5* erbij voor de ontdekking van 2013. Moddi heeft echt indruk gemaakt met zijn albums. Kamer Van Du is toch wel een groeibriljantje.

avatar van dynamo d
Moeilijk te verkrijgen album maar gelukkig heb ik een exemplaar in bezit. Beste nummers:
Kjerkegård Ved Havet en Noens Ark.