Dez Mona - The Red Piece (2013)

Belgiƫ
Uitgebracht in eigen beheer

1. The Room (3:02)
  2. Leg Phrases (10:58)
  3. Sequence for Bass #1 (6:43)
  4. Dark Gate (9:12)
  5. Sequence for Bass #2 (2:38)
  6. Careful Now (6:04)
  7. Sequence for the Guitars and Accordion (3:27)
  8. Too Intense for Me (12:25)
  9. Closer (6:15)
Gemaakt als soundtrack bij een dans van Ann van den Broek. Deze cd is alleen online te koop en na afloop van de voorstellingen.

YouTube - The Red Piece - Ann Van den Broek, WArd/waRD

Dez Mona heb ik hoog zitten dus ik was erg benieuwd naar dit album waar ik eigenlijk niet al te hoge verwachtingen bij had.

Allereerst krijgen we gewoon een cd voorgeschoteld in een digipack met poster en info; een volwaardige release wat mij betreft (het had immers ook een leuk kartonnetje kunnen zijn).
En dan de muziek: ja je hoort dat het voor een dans geschreven is (deed me gelijk denken aan Zita Swoon Group's Dancing with the Sound Hobbyist). Er staan instrumentale stukken op waar je zonder de voorstelling gezien te hebben wel een dans bij voor kunt stellen.
De nummers waar Gregory Frateur zingt klinken vertrouwd: de duistere sfeer in combinatie met de bas van Nicolas Rombouts en accordion van Roel van Camp zorgen wederom voor aardig wat muzikaal genot.

Het is allemaal minder toegankelijk dan de laatste albums en zou daarom misschien wel eens heel interessant kunnen zijn voor de fans die vonden dat Dez Mona toch wel erg de populaire kant op ging.
Voor mij is dit een fijn sfeer-album dat in mijn collectie hoort maar het zal wel een beetje een buitenbeentje blijven wat gezien de opzet natuurlijk niet eens zo vreemd is en niet alles is makkelijk beluisterbaar (Too Intense for Me bijvoorbeeld dat de titel geheel waarmaakt bij mij en dat ruim 12 minuten lang).

Dez Mona vind ik op dit moment één van de boeiendste bands uit België.

avatar van duvelboy
In maart komt er ook een live-cd uit zie ik hier op hun Facebook pagina, weer eentje om naar uit te kijken