Gebhard Ullmann Basement Research - Don't Touch My Music Vol.1 (2008)

1 stem

Duitsland
Jazz
Label: Not Two

1. Dreierlei (12:40)
  2. Don't Touch My Music (14:04)
  3. Kleine Figuren No.2 (9:15)
  4. Kleine Figuren No.3 (12:41)
avatar van Supernormal
Groep onder leiding van rietblazer Gebhard Ullmann. Dit eerste deel klinkt soms als een improvisatorisch collectief, anders als een traditioneel swingende band. Hier en daar hoor ik er Albert Ayler in terug maar dat is maar een fractie van wat er zich allemaal afspeelt.

Ik word erg gecharmeerd door de ritmesectie bestaande uit Gerald Cleaver (verwant in middens van muzikanten als Michael Formanek, Craig Taborn en Ellery Eskelin) en John Hebert (met diens stuwende grooves) die het juiste kader weten te schetsen voor de wat meer solerende blazers. De artiesten klinken eigenlijk nergens hard of opdringerig - wat niet wil zeggen dat het hier aan dynamiek ontbreekt. Integendeel zelfs.

De muziek is niet hapklaar en heeft wat verwantschappen met Tim Berne's wijze van musiceren: er is bijzonder veel te horen en eenvoudig is het nooit maar de luisteraar krijgt genoeg houvast door de herhalende melodielijnen en als de groep koperblazers in het draaiende tandwiel van de ritmesectie pakt wat voor erg hechte flows zorgt.

Line-up:
Bass Clarinet, Tenor Saxophone – Gebhard Ullmann