Sand - Sand (2013)

Label: Kscope

1. Life Is Too Easy (5:50)
  2. Clay (4:35)
  3. Destroyer (6:57)
  4. Meanwhile (4:19)
  5. On a Spent Sea (3:02)
  6. Astray (5:30)
  7. Elegy for the Old Forty-foot (1:35)
  8. A Pill to Keep the 'Plane from Crashing (6:37)
  9. Don't Nod (0:48)
  10. Red Queen Freezes (4:00)
avatar van Bonk
Album van de zanger van North Atlantic Oscillation (NAO). Band die ik wel aardig weet te waarderen, maar wat mij betreft nog wat wisselend is gedurende een album. Dit ligt wel aardig in de lijn van NAO en is in die zin dus niet echt wat anders. Ik snap dus niet helemaal waarom hij gekozen heeft voor een album tussendoor. Helemaal omdat ik het ook allemaal net wat minder vind dan NAO (want je gaat natuurlijk vergelijken als de muziek op elkaar lijkt). Ook hier wordt de electronica veel gebruikt. Maar het is allemaal net wat minder pakkend en afwisselend. Slecht is het ook niet, maar ook niet veel bijzonders. Meanwhile is wel het hoogtepunt van de plaat. Sluit trouwens niet uit dat de plaat nog wel wat groeit als hij wat meer draaibeurten krijgt.

3 stemmen met een score van 3,66 ??? Sprakeloos...
Omdat dit album laat in 2013 verscheen en niet meer op de jaarlijstjes terecht kwam, hijs ik hem door naar 2014 en zet hem gelijk op 1! Ik vind het (open deur) een fantastisch album van Sam Healy en eigenlijk een volwaardig opvolger van Fog Electric, het eveneens prachtige vorige album van NAO. Healy gebruikte de tussentijd op weg naar het derde NAO album om deze solo plaat te maken, naar eigen zeggen een 'palet cleanser', zeg maar 'om zijn hoofd te legen en blanco te beginnen aan een nieuw NAO hoofdstuk.
Waarom is dit zo'n goed album: omdat dit denk ik/hoop ik de weg wijst waar progrock/postrock met ambient invloeden de komende jaren naar toe kan gaan. Heel veel sfeer, vocalen in veel lagen (denk een beetje aan ELO, Beach Boys), electronische 'bliepjes en piepjes' en de van NAO bekende verschillen in dynamiek (een storm die plotseling stil valt). De muziek komt als een soort golven naar je toe gerolt, een moderne wall of sound. Check ook de recensie van Brad Birzer op Progarchy, hij heeft er weer een meesterwerk van gemaakt. Tot slot dank ik Kscope voor wederom een super release.