Ja mensen, ik heb weer een foutje gemaakt. Net als vorig jaar bij Veronica Falls en Ramona Falls heb ik twee bands door elkaar gehaald. Iemand gaf mij namelijk eens de tip om Agnus Obel te luisteren, en dat heb ik geprobeerd te onthouden. Toen ik op musicmeter deze Angel Olsen voorbij zag komen, dacht ik: oh ja! Die moet ik nog luisteren. Maar goed... Angel Olsen dus, voor mij verder volstrekt onbekend. Ze schijnt ook dingen gedaan te hebben in de band van Bonnie 'Prince' Billy... Dat wist ik dus ook niet.
Het eerste wat me opvalt aan het album is de productie. Die is namelijk nogal blikkerig in het eerste nummer. Vroeger maakte ik mijn eigen 'telefoon'. Een leeg blikje aan de ene kant, een leeg blikje aan de andere kant en een lang stuk touw er tussen. Als je dan door het ene blikje praatte, kon je dat aan de andere kant horen. Nou, laat Angel aan de ene kant in het blikje zingen en stop het andere blikje over een microfoon en neem dat vervolgens op. Zo klinkt het ongeveer. Hierdoor krijgt het wel karakter en iets bijzonders, en is het alles behalve standaard. Maar of het er nou ook beter van wordt weet ik nog niet. Laten we het er op houden dat het anders is. Maar zo is er meer over de productie te melden. Zo komt in het tweede nummer de drum partij wel heel erg nadrukkelijk op de voorgrond, zelfs tot zo'n punt waarbij de drums meer aandacht krijgen dan de zang. Bijzonder, want Angel Olsen kan wel degelijk mooi zingen. Soms een beetje een country feeling wat niet helemaal mijn ding is, maar dat gebeurt gelukkig voor mij niet heel vaak. Op sommige nummers is de instrumentatie vrijwel geheel afwezig, en lijkt het meer op de traditionele singer-songwriter. Hoogtepunt van deze categorie is met grootte voorsprong White Fire. Een duistere sfeer die soms wel doet danken aan Avalanche van Leonard Cohen. Misschien wel het mooiste nummer van 2014 tot nu toe.
Op andere nummers word de rest van de band echter meer gebruikt, zoals Forgiven/Forgotten. Daar lijkt het ineens meer een indie-rock band dan de duistere singer-songwriter.
Het album biedt dus genoeg afwisseling, maar het weet me (op White Fire na) eigenlijk nergens echt te raken. Ook in de stevigere nummers is het allemaal wat standaard, 13 in een dozijn. Zonde, wat haar stem en zang kwaliteiten zijn zeker niet misselijk. De potentie is er zeker, nu alleen hopen dat ze de volgende keer iets unieks neer weet te zetten.
Overgenomen van mijn blog:
Pat-sounds