Secret Chiefs 3 - Book of Souls: Folio a (2013)

Avant-Garde / Wereld
Label: Web of Mimicry

1. Balance of the 19
  2. Nova IHVH
  3. Potestas Clavium
  4. Post-Identity Hour (AMS World Newscorp)
  5. Personae: Halloween
  6. Utopian Weekly Update (HVHI Public Access)
  7. Scorched Earth Saturnalia
  8. Full Spectrum Anamnesis
  9. Drive
  10. Barzakh ID Markers [AIO Radio Narcissus]
  11. La Chanson de Jacky
  12. Toy Soldier's Frontline Report (Faust Journal, DodecSMA Corp)
  13. Tistrya
avatar van king_pin
Eindelijk is ie er dan! Het langverwachte tweede deel van de "Book of Truth" trilogie (deel 1 is "Book of Horizons") opgedeeld in twee folio's.

Wat brengt Book of Souls: folio a met zich mee, eerst een klein beetje informatie hoe Secret Chiefs 3 in elkaar steekt:
SC3 is een overkoepelende band met 7 sub-bands in zich (waarvan er 1 nog onbekend blijft), elke band vertegenwoordigd een muziekstijl, gebruikt andere middelen/ instrumenten/ toonsystemen om muziek mee te creëren, heeft andere filosofieën etc.
Er zit eindeloos veel analyse, denkwijzen, geometrie en complot theorieën in elk nummer van elke band en ook bij dit album ontbreekt dat niet, verre van zelfs (tel maar eens de treden van de ladder en daarna de schaduw, link dat weer aan de sub bands en je snapt al dat je eindeloos kan speculeren wat de achterliggende gedachten zouden kunnen zijn, de fan base van SC3 is daar nog fanatieker in dan de band zelf).
Op dit album staan zeven volwaardige composities en zes korte 'overgang' nummers (de ladder op de hoes?). Elk nummer representeert weer een van de 7 sub-bands, maar natuurlijk (!) niet allemaal, het lijkt er op dat de stijl van de ene nu wordt gemixt met de speelwijze van de ander, zo staat Holy Vehm er niet op maar hoor je het terug in de nummers van de andere sub-bands: FORMS, UR, Ishraqiyun, Azoth en Traditionalists.
Zal vast een hele hypothese achter zitten. De zevende sub-band 'NTfan' is misschien de 6 korte nummers aangezien daar geen sub band is meegegeven maar dat blijven natuurlijk speculaties.

Oke, los gezien van de hele subcultuur dat Secret Chiefs 3 heet, de muziek zelf.
Bandleider Trey Spruance had dit album al in 2007 beloofd dus aangezien het nu pas uit is gekomen maakte de verwachting onmogelijk hoog. Mijn verwachtingen zijn dan ook niet ingelost aangezien er 6 korte overgangs tracks op staan dat eigenlijk gewoon compilaties van verschillende stukjes geluid en muziek zijn, en van de overige 7 volwaardige nummers waren er vier al lang en breedt bekend bij de volgers van de band, 3 ervan ook al uitgebracht op singles of 7inch.
Ook past het nummer La Chanson de Jacky (met Mike Patton op zang) totaal niet in de sfeer dat de rest van het album heeft.
Verder is het over het algemeen wel genieten geblazen en gelukkig bestaat Book of Souls uit twee folios dus we zijn nog niet klaar, maar tot dat die ook wordt uitgebracht (wie weet hoe lang dat nog kan duren) kan ik ze niet als een geheel zien en voelt deze erg incompleet.

Ondanks alle kritiek blijft Secret Chiefs 3 een geweldig interessante band om te luisteren en ook om alle onzin die ze er bij geven te ontcijferen (of iig de fanatiekelingen, ik lees hun vondsten en vind het dan wel weer prima), ik vind het dan ook onbegrijpelijk dat ze niet bekender zijn want dat verdienen ze wel.

Mr.Bungle
Beetje een tegenvaller, desondanks blijft het natuurlijk genieten van de unieke klanken die SC3 voortbrengt, echt totaal nergens mee te vergelijken.
Ben benieuwd of het 2e deeltje meer verassing brengt.
Ondanks dat het nummertje met Mike Patton echt niet past is dat wel genieten geblazen, geweldige zanger toch!!